Innenriks

«Grav fram hjerne og hjerte»

«Grav fram hjerne og hjerte», sa Jens Johan Hjort til Per Willy Amundsen (Frp) på Facebook i 2012. Som leder av Advokatforeningen tror Hjort nå på god dialog med han som ser ut til å bli Norges nye justisminister.

Bilde 1 av 3

Hjorth er i dag leder av Advokatforeningen, og Amundsen blir trolig i dag utpekt som ny justisminister, ifølge en rekke medier, først meldt av NTB søndag.

– Det er ingen hemmelighet at Amundsen og jeg har kranglet så busta føk om konkrete saker. Det er et faktum at vi står langt fra hverandre på dette området (asyl – og innvandringsfeltet, journ.anm.). Dette er noe jeg har gitt uttrykk for før jeg ble leder av Advokatforeningen, og jeg har ikke endret synspunkt, men nå uttaler jeg meg som Jens Johan Hjorth og ikke som foreningsleder, sier Hjorth til Dagsavisen.

Saken de to debatterte i 2012 var den såkalte Yalda-saken. Saken omhandlet Familien Gazul/Bahadori, som med datteren Yalda i spissen kjempet for retten til lovlig opphold i Norge. Hjort, som da var ordfører i Tromsø for Høyre, krevde at staten skulle gi Yaldas familie anstendige levekår mens ankesaken pågikk, mens Amundsen uttalte til lokalavisen iTromsø at Hjorths reaksjoner på UNE-dommen ikke hørte hjemme noe sted, og at han motarbeidet rettssystemet.

Tror på god dialog

Det var i denne sammenhengen uttalelsen om hjerte og hjerne, kom fra Hjorth. Nå forventer uansett å få en god dialog med den påtroppende justisministeren, og har mange hastesaker på blokka han vil ta opp med statsråden.

– I skrivende stund er vi opptatt av å prioritere ny advokatlov. Vi trenger den nå! Vi har hatt en rekke oppslag i mediene med advokater som ikke burde være advokater. De må det bli lettere å avskilte. Så må vi styrke rettshjelpsordningen, og ikke svekke den bit for bit, sier Hjorth.

Ivrig tvitrer

Amundsen har også en rekke tidligere ganger kommet med uttalelser som vekker reaksjoner.

«Folk må snart ta innover seg at etniske nordmenn er i ferd med å bli en etnisk minoritet i hovedstaden», skrev Amundsen på Twitter 14. juni 2011.

Han har også frontet et svært klimaskeptisk syn, og har blant annet uttalt til Dagsavisen at klimaforskningen er for politisert, og at han lytter til de forskerne som hevder at de naturlige variasjonene er sterkt undervurdert.

Det har ikke lyktes Dagsavisen i å komme i kontakt med Amundsen.

– Kritisk tid

Leder av Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, uttaler seg med noen forbehold ettersom ny justisminister ikke er utnevnt i statsråd ennå, men vil likevel benytte anledningen til å si at de har hatt meget god dialog med Anders Anundsen (Frp) som justisminister.

– I forkant av fremleggelsen av nærpolitiformen var han i tett dialog med oss. Nå er vi midt oppi en særdeles viktig tid med tanke på hvordan vi skal løse politiets samfunnsoppdrag framover. Jeg vil også si det er en sårbar og kritisk tid. Derfor blir det spesielt viktig at en viderefører enigheten om politireformen, og at den nye stadsråden viderefører tett samhandling med Politiets Fellesforbund, sier Bolstad til Dagsavisen.

Søviknes-comeback

NTB varslet søndag også at Terje Søviknes skal tilbake til den nasjonale politiske scenen – nå som olje- og energiminister.

Søviknes trakk seg fra alle rikspolitiske verv i 2001 etter at det ble kjent at han hadde hatt seksuell omgang med en 16-årig jente etter et landsmøte i Fremskrittspartiets Ungdom.

Forbundsleder i Industri Energi, Leif Sande, sier han har liten kjennskap til Søviknes, men har klare forventninger til den nye olje- og energiministeren.

– Jeg håper den nye statsråden stopper den vanvittige utbyggingen av utenlandskabler. Det er både dyrt og uklokt, sier Sande til Dagsavisen.

Det har ikke lyktes Dagsavisen å få en kommentar fra Søviknes.

– Elendig energiminister

Søviknes vil erstatte Tord Lien (Frp). Sande er også tydelig i sin dom over Lien.

– Tord Lien har vært en veldig positiv mann for oss, med tanke på at han har vært for mer oljeutvinning og åpnet nye oljefelt. Han har vært en god oljeminister, men en elendig energiminister, sier Sande.

Statsråd

Det er ventet at statsrådsbyttene blir varslet etter møte i ekstraordinært statsråd tirsdag klokken 16.00. Statsminister Solberg må også annonsere endringer i statssekretærkabalen som følge av at Amundsen rykker oppover i rekkene. Da Dagsavisen gikk i trykken var det ikke bekreftet noen endringer i Høyres statsråder, selv om det også spekuleres i at det vil gjøres endringer også her.

Ikke en invitasjon til sentrum

Sentrumspartiene har lite til overs for tanken på Per-Willy Amundsen ved kongens bord.

Dagsavisen har snakket med flere kilder i sentrumspartiene KrF og Venstre. Ingen har lyst til å uttale seg før statsrådskiftene er offisielle, men flere sentrumspolitikere er svært oppgitt over nyhetene om de nye statsrådene.

Særlig at Per Willy Amundsen, som stemples som «klimafornekter» og «innvandringsrabulist» skal sitte ved kongens bord, vekker negative reaksjoner hos sentrumspolitikerne.

Dytter vekk sentrum

«Dette er ikke en samarbeidsinvitasjon», sier flere kilder i sentrum.

Flere tolker utnevelsen av Amundsen og Terje Søviknes som en styrking av Frp i regjering mer enn en styrke for regjeringen.

Dessuten leser sentrumspolitikere det som et tydelig signal fra statsminister Erna Solberg om at hun nå velger Frp, ikke sentrumspartiene. Inntrykket har fått feste seg etter en lang og vanskelig budsjetthøst, men med utnevenelsen av Amundsen forsterkes det, er forklaringen fra flere kilder.

Enkelte peker også på at utnevelsen vil ha betydning for veivalgene til sentrumspartiene opp mot 2017-valget. KrF har allerede et landsstyrevedtak hvor de lukker døren for et samarbeid med Frp, mens Venstre skal fatte vedtak på landsmøtet til våren. Sjansen for at Venstre vedtar noe lignende som KrF øker dramatisk etter denne utnevelsen, sier en Venstrekilde.

Stå sammen

Verken Venstre-leder Trine Skei Grande eller KrF-leder Knut Arild Hareide ønsker å uttale seg til Dagsavisen.

Etter det Dagsavisen forstår vil KrF og Venstre invitere til et felles pressetreff på Stortinget i dag for å gi en tydelig beskjed om hva de synes om statsrådbyttene.

Mer fra Dagsavisen