Innenriks

Frps landsmøte vedtok forbud mot bønnerop

Til stående applaus ble Siv Jensen gjenvalgt som leder i Fremskrittspartiet for to nye år under landsmøtet på Gardermoen søndag.

NTB og Espen H. Rusdal

Frps landsmøte vedtok søndag å forby bønnerop.

Forslaget om å forby bønnerop i det offentlige rom er fremmet av Buskerud Frp, fylkeslaget til partiets innvandringspolitiske talsperson Jon Engen-Helgheim.

KrF har tidligere protestert mot forslaget. Og sist Frp foreslo noe slikt, konkluderte Justisdepartementet med at et generelt lovforbud mot bønnerop antakelig er i strid med religionsfriheten slik den er beskrevet i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

Det brydde ikke Jon Engen-Helgheim seg om.

– Jeg blåser i hva menneskerettsbestemmelser sier i denne saken. Jeg er opptatt av at folk skal ha fred og ro i sine nærmiljøer, og det betyr å ikke bli forstyrret med bønnerop, sa han til Vårt Land tidligere i uken, skriver NTB.

Ifølge avisen er det ingen norske moskeer som i dag praktiserer bønnerop i offentligheten.

«Kommunistisk»

Argumentene om at det er «kommunistisk» førte ikke fram da et klart flertall på Frps landsmøte gikk inn for å forby bønnerop.

Stortingsrepresentant og tidligere justisminister Per-Willy Amundsen viste til at det kristne kulturarven er tusen år gammel i Norge, mens islam kom til landet på 1970-tallet.

– Disse to kan ikke likebehandles. Det er ikke mulig å sammenligne bønnerop med kirkeklokker, sa Amundsen før Frp-landsmøtet med klart flertall og partileder Siv Jensen i spissen stemte for forslaget fra Buskerud Frp om å forby bønnerop i offentlig rom.

Redaksjonskomiteen ville avvise forslaget. De viste til at bønnerop ikke er et problem i dag.

– Vi kan ikke forby alt vi er mot, argumenterte motstanderne.

Stortingsrepresentant Silje Hjemdal fra Hordaland gikk så langt som å omtale et forbud som kommunistisk. Det var langt fra sterkt nok til å overbevise tilhengerne av en forbudslinje, som blant annet argumenterte med føre-var-prinsippet.

Jensen gjenvalgt

Frp har også gjenvalgt Siv jensen som leder.

– Jeg driver med politikk fordi jeg har lyst til å utgjøre en forskjell, sa Jensen (48) i valgtalen til landsmøtet. Der minnet hun om at politikk også handler om å inngå kompromisser og samarbeide med andre.

– Alternativet er at vi får tilbake den «rødgrønne sausen». Det er grunn nok til å fortsette, sa Jensen.

Les også: Wara gir nytt håp til liberalistene

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

2006

Hun ble valgt til Frp-leder for første gang i 2006. I 2013 brakte hun partiet inn i regjering etter 40 år i opposisjon, skriver NTB.

– Nå skal vi mobilisere land og strand i kommune etter kommune og fri innbyggerne fra rødgrønn saus, sa Jensen og viste til lokalvalget neste år.

De to nestlederne Per Sandberg og Ketil Solvik-Olsen var ikke på valg i år, mens olje- og energiminister Terje Søviknes ble gjenvalgt til sentralstyret.

Tidligere justisminister Anders Anundsen og tidligere statssekretær Tom Cato Karlsen trådte ut av sentralstyret og ble erstattet av Ronny Berg fra Finnmark og Tom Staahle fra Akershus.

Les også: Trump-møte i natt: Taktfaste rop om Nobels fredspris til Donald Trump

Mer fra Dagsavisen