Innenriks

Foten ned for ministerens privatskoler

POLITIKK: KrF sier et rungende nei til Torbjørn Røe Isaksens ønske om dispensasjon fra privatskoleloven. - Kunnskapsministeren skal ikke kunne gi dispensasjon etter eget forgodtbefinnende.

- Høyre og Frp har hastverk med å åpne opp for flere privatskoler, sier utdanningspolitisk talsperson for KrF, Anders Tyvand til Dagsavisen.

Regjeringen og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har for lengst satt i gang arbeidet med en ny privatskolelov. I mellomtiden har Isaksen bedt Stortinget om en dispensasjon fra dagens lovverk slik at nye privatskoler kan få oppstart allerede høsten 2015. I dag er det bare privatskoler som utgjør et supplement til den offentlige skolen som får lov å starte opp, som for eksempel Steinerskoler.

- Dispensasjonsbestemmelsen vil gi viktige erfaringer som vi tar med i det videre arbeidet med den nye friskoleloven, skrev kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding i januar i år da ønsket om dispensasjonen ble kjent.

Forslaget ligger nå på bordet til utdanningskomiteen på Stortinget. Men et av regjeringens samarbeidspartier, Kristelig Folkeparti, sier allerede nå et klart og tydelig nei til dispensasjonen.

Utydelig

- Vi mener at det er naturlig at eventuelle endringer kommer etter en litt mer grundig behandling enn det vi opplever er en generell dispensasjon som gir statsråden dispensasjon til å godkjenne nye skoler etter eget forgodtbefinnende, sier Tyvand.

KrF støtter dagens lovverk som krever at en ny privatskole skal være et supplement til den offentlige skolen for å få lov til å starte opp.

- Det handler om at vi ønsker et tydelig lovverk. I dag er det klare formålskriterier for godkjenning av privatskoler. Det mener vi er positivt. Den dispensasjonen Isaksen ønsker seg, opplever vi som mer utydelig. Selv om han mener at den skal tolkes snevert og praktiseres restriktivt mener vi at det innebærer en utydeliggjøring, sier Tyvand.

Tar KrF for gitt

Han frykter at et ja nå kan føre til en prosess der enkelte skoler får ja til oppstart nå, men som kan risikere å få nei fra Stortinget neste år.

- I verste fall kan det føre til en uryddig prosess. Vi kan risikere at skoler som får godkjent oppstart høsten 2015 får nei fra Stortinget våren samme år. Det er uryddig og unødvendig. Vi har ikke hastverk med å få flere privatskoler, og er i utgangspunktet fornøyde med lovverket, sier han.

- Tar regjeringen KrFs støtte for gitt?

- Det må de i hvert fall ikke gjøre. Høyre og Fremskrittspartiet ønsker seg en liberalisering av skoleverket som vi syntes er problematisk. Alle partier vil si at de er tilhengere av en sterk offentlig skole, men vi er kritiske til en åpning for en voldsom etablering av privatskoler. Vårt utgangspunkt er at vi ønsker en sterk offentlig skole, samtidig som vi sikrer foreldrenes rett til å velge annerledes. Nettopp for å ta vare på det som er annerledes ønsker jeg et lovverk der nye skoler må være et reelt alternativ til den offentlige skolen. Vi vil ikke ha skoler som er like den offentlige, men privat drevet, sier Anders Tyvand.

Ikke negative

Men selv om støttepartiet KrF nå sier nei til dispensasjonen, går det mest sannsynlig mot at Isaksen får Stortingets støtte. Regjeringens andre samarbeidsparti, Venstre, signaliserer nemlig at de kommer til å støtte ønsket om dispensasjon fra loven.

- Vi har hele veien sagt at vi i utgangspunktet ikke er negative til den måten å gjøre det på, sier nestleder i utdanningskomiteen på Stortinget, Iselin Nybø, fra Venstre.

Hun sier at det er viktig å understreke at det er en snever unntakshjemmel som nå skal behandles.

- Vi har tillit til at statsråden vil gi tillatelse til få skoler. Han har tidligere nevnt eksempler vi mener er ukontroversielle, som for eksempel et realfagsgymnas. Det er ikke sånn at alle som vil starte privatskolen kan bruke den hjemmelen og få privatskole. Det blir en snever mulighet til å starte en privatskole i påvente av ny privatskolelov, sier Nybø.

Venstrepolitikeren er ikke enig i KrFs bekymring om at enkelte skoler kan få tillatelser som seinere kan bli stoppet av Stortinget.

- KrF trekker fram en teoretisk mulighet, men nå er det flertall for en utvidelse av regelverket. Dispensasjonen er ikke videre enn det som blir resultatet etter lovendringen.

stian.fyen@dagsavisen.no

privatskoler

Grunnlag for å kunne starte i dag:

Religiøst.

Anerkjent pedagogisk retning.

Internasjonalt.

Særskilt tilrettelagt videregående opplæring i kombinasjon med topp-
idrett

Norsk grunnskoleopplæring i utlandet.

Særskilt tilrettelagt opplæring for funksjonshemmede.

Videregående opplæring i små og verneverdige håndverksfag.

Kilde: Regjeringen.no

Mer fra Dagsavisen