Innenriks

- Folk kjenner 
Jens og Jonas, 
og Erna og Siv

KVINNER PÅ TOPP: Partisekretær Raymond Johansen mener Arbeiderpartiet har større utfordringer enn mangelen på synlige kvinner. Men slår fast at det er Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre folk kjenner best fra Ap.

I dag velges Jonas Gahr Støre som leder for Arbeiderpartiet. Dagsavisen skrev i går at det kan bli en utfordring for Støre at få av partiets mange kvinnelige profiler er kjent for velgerne.

Etter valgnederlaget i fjor høst gjennomførte Arbeiderpartiet flere store undersøkelser. Et av funnene er etter det Dagsavisen erfarer at svært få kjente navnet på kvinnelige Ap-politikere.

Viktige damer

Arbeiderpartiet har selv valgt ut kunnskap, klima og helse som sine hovedsaker framover. I Stortingets komiteer for utdanning, miljø og helsepolitikk, er det kun mannlige politikere fra Ap som har det overordnede ansvaret som fraksjonsledere. I tillegg er de mest synlige i partiet, partilederen og partisekretæren, også menn. Men partisekretær Raymond Johansen avviser at partiet er et gubbevelde og mener problemstillingen er kunstig vridd.

- Else May Botten, som er vår fraksjonsleder på næring, jobber også med kunnskap. Hadia Tajik gjør det som komitéleder for justiskomiteen. Anniken Huitfeldt er komitéleder for utenriks- og forsvarskomiteen, som er et tungt felt. Mens Rigmor Aasrud i familie- og kulturkomiteen nok er den som er aller mest ute og møter folk, og det er utrolig viktig for oss, sier Johansen.

- Kjenner Erna

Han advarer mot å snakke ned viktige politiske felt og de kvinnelige politikerne som jobber med dem.

- Jeg mener dette blir å snakke opp et problem, sier Johansen.

- Men er det en utfordring at de mange kvinnelige politikerne dere har ikke er kjent for potensielle velgere?

- De aller fleste politikerne er forholdsvis ukjente. Folk kjenner til svært få. De kjenner Jens, de kjenner Jonas. De kjenner Erna og de kjenner Siv, sier Johansen.

Og nettopp Høyre med leder Erna Solberg i spissen, har appellerte til flere kvinner. Mens Ap de to siste tiårene har hatt et solid grep om de kvinnelige velgerne, flyktet tusenvis over til Høyre og Erna Solberg ved høstens stortingsvalg. Fortsatt stemmer flere kvinner på Ap enn Høyre, men avstanden har minket betraktelig siden 2009.

- Byr på seg selv

Johansen trekker fram at folk kjenner de politikerne som byr på seg selv.

- Jan Bøhler er kjent. Han har et voldsomt engasjement for Oslo, og spesielt Groruddalen. Han spiller gitar og har bydd på seg selv. Hadia Tajik er kjent. Hun har bydd på seg selv. Mens mange er ikke kjent. Sånn er det. Men det handler ikke bare om kjønn, sier Johansen.

Han sier at Ap er opptatt av at partiet skal speile befolkningen og at bredden i partiet vises i viktige verv og posisjoner.

- Da er det en utfordring at vi ikke har flere med annen etnisk bakgrunn og flere med ulike yrkesbakgrunner. Det nytter ikke med 50/50 menn og kvinner om de alle kun har jobbet med politikk eller er omtrent like gamle.

Mannstungt lokalt

I en kampanjevideo fra Ap sier partisekretæren at han er veldig bekymret for at bare 30 prosent av kvinnene tar gjenvalg til kommunestyrene. Bare 34 av 156 Ap-ordførere er kvinner.

Og det er nettopp ordførerkampen partiet nå er opptatt av å vinne ved lokalvalget neste år. Ved forrige lokalvalg fikk Ap en oppslutning på 31,7 prosent. Det er partiets beste kommunevalg på 24 år.

Likevel tapte Ap kampen om ordførerne mot Høyre, som nå har fått fotfeste i de fleste store norske byene.

De siste årene har partiet jobbet systematisk for å løfte fram flere kvinner. Det arrangeres kurs for at flere kvinner skal søke seg mot topposisjoner. Og fram mot lokalvalget neste år kjøres det også en kampanje for å få flere kvinner på listene, og å få flere kvinner til å ta gjenvalg.

- God rekruttering

Avtroppende Ap-leder Jens Stoltenberg holdt en avsluttende pressekonferanse i går. Der dro han fram at det er et sterkere mangfold i partiet nå enn da han tok over.

- Det er flere kvinner i posisjoner, det er et sterkere AUF, og vi har mange tillitsvalgte med en annen etnisk bakgrunn, sier Stoltenberg.

Den tidligere statsministeren har selv blitt utfordret på at han har omringet seg med mannlige rådgivere på statsministerens kontor, men var i går opptatt av å framheve at det er kjønnsbalanse blant Aps stortingsrepresentanter.

- Halvparten av stortingsrepresentantene er kvinner, halvparten av fraksjonslederne er kvinner. Vi så nye unge stemmer under debatten om regjeringens forslag om reservasjonsretten. Det viser at rekrutteringen er god. Det betyr ikke at vi ikke kan bli enda bedre, avslutter han.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen