Sveinung Rotevatn (V) ønsker å fjerne sexkjøpsloven og regulere sexmarkedet på en måte som tar større hensyn til dem som selger sex. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX

Flertall for å fjerne sexkjøpsloven

PROSTITUSJON: Høyre, Frp og Venstre har flertall på Stortinget om de ønsker å fjerne sexkjøpsloven. - Med mindre kommende evaluering er overraskende positiv, bør loven fjernes, sier Venstres Sveinung Rotevatn.

I går skrev Dagsavisen at gateprostitusjon i Norge øker. Ifølge Kirkens Bymisjon er vi snart tilbake på samme nivå som før sexkjøpsloven ble innført.

- Gårsdagens sak bekrefter vårt inntrykk av at sexkjøpsloven ikke fungerer slik det ble sagt at den skulle gjøre, sier stortingsrepresentant for Venstre, Sveinung Rotevatn.

 

Dårlig løsning

I august skal det uavhengige analyseselskapet Vista Analyse legge fram en evaluering av sexkjøpsloven for Stortinget. Rotevatn er spent på hva evalueringen kommer til å konkludere med, men er i utgangspunktet overbevist om at sexkjøpsloven er en dårlig løsning på problematikk knyttet til menneskehandel og trygghet for dem som selger sex.

- Det er alltid bra med mer kunnskap, og derfor er evalueringen en god ting. Men slik jeg ser det, står sexkjøpsloven i veien for å løse de virkelige problemene. For å bekjempe menneskehandel tror jeg det er viktigere å fokusere på sosiale tiltak, enn å gå etter dem som kjøper sex, sier han.

Rotevatn poengterer at prostituerte må få reelle alternativer til prostitusjon dersom de skal klare å komme seg ut av miljøet.

- Det handler dermed om bekjemping av rusmisbruk og om å legge til rette for arbeids- og språkopplæring. Venstre ønsker også å gjøre det lettere for folk å komme til Norge for å jobbe, selv om de ikke er medlemmer av EØS, sier han.

 

Bevis på fallitt

Også Unge Høyre reagerer på gårsdagens oppslag.

- Dette er et bevis på sexkjøpslovens fallitt, sier leder i unge Høyre, Kristian Tonning Riise.

Slik loven praktiseres i dag, mener han at politikere ofrer prostituertes sikkerhet for å kunne pynte seg med politisk korrekt moral.

- Vi vet at sexarbeidere er mindre trygge etter innføringen av sexkjøpsloven. En av årsakene er at behovet for å komme seg fortest mulig unna politiet. Det gjør at sexarbeidere har mistet muligheten til å forhandle med kunden på gaten, og heller forter seg inn i en bil med en utrygg kunde. At loven har resultert i økt press på gatemarkedet, gjør også at mange som tidligere nektet å ha sex uten kondom, nå har begynt å gi seg på det. Det gir større fare for spredning av hiv og seksuelt overførbare sykdommer, sier han.

 

Bør fjernes

Ingen av partiene som nå sitter i regjering var for å innføre loven i 2009. Rotevatn poengterer at regjeringspartiene i tillegg gikk til valg på å få den fjernet.

- Jeg har registrert at både Venstre, Høyre og Frp har sagt at det skal svært gode argumenter til for at de skal gå bort ifra sine opprinnelige ønsker om å fjerne sexkjøpsloven, sier Tonning Riise.

Både ressurssentre og prostituerte som Dagsavisen har vært i kontakt med, har uttrykt bekymring for hvilke tilstander som kan oppstå dersom loven eventuelt fjernes. Det mener Tonning Riise er en for dårlig grunn til å beholde loven.

- Dersom vi beholder sexkjøpsloven fordi vi er redde for hva som skjer dersom vi fjerner den, så har vi satt presedens for å beholde alle dårlige lover. Sånn kan det ikke være, sier han.

oda.faremo.lindholm@dagsavisen.no