Nyheter

- Farlig lav brannberedskap

BRANNVESENET: Brannkonstabel og tillitsvalgt Jørgen Lie advarer om at lav bemanning i Oslo gir innbyggerne farlig lav brannberedskap og frykter for innbyggernes sikkerhet.

«Oslo brann- og redningsetat har en ledelse som legger sin personlige prestisje i å ikke fortelle politikere og befolkningen sannheten om brannvesenets tilstand og ressursbehov. En prestisje som går på bekostning av sikkerheten og tryggheten til byens innbyggere, men også sikkerheten og helsen til de ansatte på beredskapsavdelingen.»

Det skriver røyk- og kjemikaliedykker Jørgen Lie ved Hovedbrannstasjonen i Oslo i et innlegg på Dagsavisens debattsider NyeMeninger.no.

Lie, som er ungdomstillitsvalgt i Oslo brannkorpsforening, advarer mot at bemanningen i hovedstadens brannvesen er så lav at det går ut over beredskapen og sikkerheten til innbyggerne. Han roper et varsku om at det stadig blir færre brannmenn på jobb på grunn av trange budsjetter, og er svært bekymret for utviklingen.

Etter at Dagsavisen intervjuet Lie får han kritikk av ledelsen i Oslo brann- og redningsetat (OBRE) og blir oppfordret om å trekke tilbake innlegget og intervjuet, noe Lie velger å si følgende om:

- Det er trist at vi i et land som Norge skal få kjeft og nesten «settes lokk på» når man velger å stå fram og varsle om urett, og prøver å legge fakta på bordet på et måte som alle kan forstå. Ytringsfriheten gjelder visst ikke for ansatte i Oslo brann- og redningsetat, sier han til Dagsavisen.

Minimumsbemanning

I vinter har storbrannene herjet Lærdal og Trøndelag. Brannberedskap har stått høyt på dagsorden. Men i Oslo blir beredskapen bare dårligere, ifølge Lie, og har gått fra en minimumsbemanning på 60 mannskaper på jobb i 2001 til 49 i 2014. Samtidig som det blir færre brannmenn på jobb har befolkningsveksten i hovedstaden økt kraftig.

«I dag er beredskapen bygget på en minimumsbemanning, altså et bestemt antall mannskaper som skal være på vakt og klare for å bistå deg når du måtte trenge det», skriver Lie.

Innlegget hans på nyemeninger.no ble i går lest av flere tusen på få timer, og han fikk en rekke støtteerklæringer fra kolleger.

Langvarig konflikt

Men etter at innlegget ble delt på sosiale medier gikk alarmen hos ledelsen i Brann- og redningsetaten i Oslo. Jørgen Lie fikk ikke lenger lov til å uttale seg om saken. Men leder i Brannkorpsforeningen bekrefter brannmannens inntrykk.

- Alt det han har skrevet i innlegget er sant. Og alle tall og påstander er gjennomgått av oss. Det har pågått en konflikt i Brann- og redningsetaten i Oslo om dette i flere år. Vi har lenge prøvd å få utfordringene vi har opp til overflaten, men har ikke blitt hørt, sier leder i Oslo Brannkorpsforening, Olaf Lingjærde, til Dagsavisen.

I Gjørv-kommisjonens rapport etter 22. juli ble politiet ettergått i sømmene, noe han mener ikke skjedde med brannvesenet.

- Vi håpet at verket skulle tyte ut da Gjørv-kommisjonen kom med sin rapport. Men de klemte det bare ut av politiet, og lot oss passere, sier han.

- Forrige mandag slapp de ut av sekken at hele etaten skal omorganiseres. Det er uten mål og mening, og uten samarbeid med tillitsvalgte og ansatte i etaten. De sier det skal bli bedre, men realiteten er at vi blir færre og færre brannfolk på jobb, sier fagforeningslederen.

I dag er det sju brannstasjoner i Oslo, etter at havnebrannstasjonen ble lagt ned, og mannskapene flyttet til Hovedbrannstasjonen. Alt i alt er det 304 brannfolk ansatt på beredskapsavdelingen, som fordeles på ulike brigader og vaktlag. Årlig har de 14.000 utrykninger.

Lie viser blant annet til at brannstasjonen på Kastellet på Nordstrand, som er bemannet med fire mannskaper, også drifter«restverdiredning». Dette er en bil som utgjør en viktig rolle med det å redde verdier, og har med utstyr som er med på å begrense skadene ved en brann eller vannlekkasje. Denne enheten dekker i tillegg til Oslo også tilstøtende kommuner, noe som gjør at når denne må ut på oppdrag, gir det de resterende mannskapet et særdeles dårlig utgangspunkt dersom de må rykke ut på en brann.

«Dere som bor i områdene Nordstrand, Ekeberg, Lambertseter og Holmlia har liten eller ingen forutsetninger for å bli hentet ut av røykdykkere dersom denne bilen er ute på oppdrag», skriver Lie, og understreker at han med dette ikke ønsker å drive skremselspropaganda, men fortelle at det dessverre er slik hverdagen er blitt.

Håper å slippe media

Dagsavisen tok kontakt med brannsjef Jon Myroldhaug, som ringte tilbake gjennom avdelingsleder Fredrik Frøland.

- Vi har lest innlegget, men dette er en intern sak, og ikke interessant for andre, sier Frøland til Dagsavisen. - Det pågår en intern prosess hos oss om dette. Det er ikke snakk om noe hemmelighold, men vi håper å slippe å lese mer om saken i media, sier han.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Få brannmenn

I 2001 var bemanningen på 60 mannskaper i Oslo. Nå legges det opp en omorganisering som vil senke bemanningen til 47.

Det tilsvarer i Oslo at én brannmann er på jobb per 12.392 innbyggere. I andre byer er tallene annerledes:

Bergen har én brannmann per 7.527 innbyggere.

Trondheim har én brannmann per 6.033 innbyggere.

Stockholm har én brannmann per 9.821 innbyggere.

Göteborg har én brannmann per 10.320 innbyggere.

Kilde: Oslo Brannkorpsforening

Bildesitat FOTO: ROY LARSEN

«Dere som bor i områdene Nordstrand, Ekeberg, Lambertseter og Holmlia har liten eller ingen forutsetninger for å bli hentet ut av røykdykkere.»

Jørgen Lie, brannmann

Mer fra Dagsavisen