Innenriks

Får klimakritikk

Oljefondet har investert tungt i en rekke globale selskaper som i en ny rapport blir anklaget for aktivt å motarbeide klimatiltak.

Etter å ha evaluert 100 av verdens største selskaper, konkluderer den London-baserte organisasjonen InfluenceMap med at nær halvparten av dem bevisst forsøker å hindre en mer klimavennlig politikk. Ved utstrakt lobbyvirksomhet, finansiering av klimafornektere og på flere andre måter, jobber disse selskapene mot nye lover og andre tiltak som kan bidra til lavere utslipp av klimagasser, ifølge InfluenceMap.

– En gjennomgang vi har foretatt, viser at Oljefondet har investeringer i 31 av de 33 selskapene som får dårligst karakter av InfluenceMap, opplyser Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

– Blant disse er Reliance Industries, Duke Energy og Phillips 66. Til sammen er det snakk om minst 226 milliarder kroner i aksjer og 39 milliarder kroner i obligasjoner.

Hermstad mener Oljefondet nå må trekke seg ut av mange av disse selskapene.

– Dette er en helt ny type klimaverstinger det så langt er gjort lite arbeid på, sier han.

LES OGSÅ: Økte kullverdiene

– Hindrer politikerne

En rekke av selskapene det er snakk om, er ikke først og fremst forbundet med kullgruver, oljeutvinning og lignende aktivitet som forårsaker store utslipp av klimagasser. Blant dem som får dårlig karakter av InfluenceMap er Procter & Gamble, som produserer og markedsfører alt fra bleier og tamponger til elektriske apparater og batterier.

– Disse selskapene har hatt en ekstremt undergravende rolle som har ødelagt mye av klimaarbeidet, fordi de har gjort det vanskelig for politikerne å gå langt nok, sier Hermstad.

Også et stortingsvedtak om et nytt klimakriterium, som trer i kraft 1. januar neste år, tilsier at Oljefondet nå må trekke seg ut av mange av disse «nye» klimaverstingene, mener han.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

– Gode alternativer

– I henhold til dette kriteriet skal Oljefondet ut av selskaper som bidrar til klimaendringer, påpeker Hermstad.

– Hvem bør Oljefondet i stedet investere i?

– Blant dem som kommer best ut i InfluenceMaps rangering er selskaper som Google, Unilever og Cisco, så det finnes definitivt alternativer til klimaverstingene Oljefondet nå har investeringer i, svarer Hermstad.

Flere av selskapene som kommer dårlig ut i InfluenceMaps nye rapport, har på det sterkeste avvist at de er klimaverstinger. Andre sier at de gjør en stor innsats for klimaet. Blant dem er Procter & Gamble, som til Bloomberg uttaler at de har lykkes med å redusere egne utslipp.

– Verstingene bør ut av Oljefondet så snart som mulig, mens de som er lenger oppe på listen, muligens kan la seg påvirke til å endre atferd, sier Hermstad.

Mer fra Dagsavisen