Innenriks

Etterlyser spillpolitikk på jobb

– Arbeidsplasser bør ha en pengespillpolitikk på samme måte som de har en alkoholpolitikk.

Revheim er psykolog og ansatt i Arbeidslivets komité mot alkoholisme og narkomani (AKAN). AKAN samarbeider med Østnorsk Kompetansesenter for rus og avhengighet og Lotteri- og Stiftelsestilsynet om prosjektet, som er en del av regjeringens handlingsplan mot pengespillproblemer.

Ifølge tall fra SINTEF har rundt 62 000 voksne nordmenn livsvarige pengespillproblemer. Norsk arbeidsliv står altså ikke uberørt av diagnosen.

– Bedrifter bør vurdere å forby slike spill i arbeidstiden og når man representerer firmaet, i uniform eller på annen måte, sier Revheim. Prosjektlederen tror et forbud mot pengespill, som nettpoker, skrapelodd og tipping, vil gagne både arbeidsplassen og de avhengige.

Rykker ut

Tidligere spilleavhengig og leder i Landsorganisasjonen mot spilleavhengighet (LOMS), Karl Tonny Kvernmo, støtter forslaget om forbud.

– Altfor mange mennesker spiller bort arbeidstiden sin, sier han. LOMS rykker stadig ut til bedrifter som ønsker å forebygge eller få bukt med pengespillavhengighet hos sine ansatte.

Etter at alle spilleautomater ble fjernet fra butikkene 1. juli 2007, har misbruk i arbeidstiden avtatt. Kvernmo er glad for at man er kvitt det som lenge var det hyppigst misbrukte pengespillet blant arbeidstakere, men understreker at utfordringene fortsatt er store.

– Det er bare å logge seg på nettpoker eller stikke innom en bingo i pausen, sier han.

Yrkessjåfører utsatt

I fjor gjennomførte AKAN en spørreundersøkelse i tre store transportbedrifter innen taxi-, buss- og varetransportnæringen. Over 1000 ansatte svarte på skjemaene. Det viste seg at ansatte med mye ledig tid mellom arbeidsoppgaver spilte mer i arbeidstiden og oftere hadde et avhengighetsproblem. I tillegg var det flere med avhengighet til pengespill blant ansatte i disse transportbedriftene enn i befolkningen for øvrig.

– I vår transportstudie viste det seg at over en fjerdedel av dem som drev med pengespill i arbeidstiden hadde pengespillproblemer, sier Revheim.

Høy terskel

SINTEF studerte i 2007 hvilken påvirkning demografiske faktorer som kjønn, alder og utdanning har på pengespillavhengighet i Norge. Undersøkelsen viste at det er unge menn med lav utdanning som oftest har denne diagnosen. Det samme har blitt avdekket i Pengespillprosjektet.

Revheim sier at mange av de avhengige har økonomiske problemer som de ser en mulighet til å løse ved hjelp av spill. Han karakteriserer en typisk pengespillavhengig som impulsiv av natur, ofte med en gjeld han eller hun drømmer om å bli kvitt.

– Hvordan kan en arbeidsgiver avdekke spilleavhengighet på jobben?

– Terskelen er høy for å spille i arbeidstiden. Ser man en ansatt som spiller på jobb, kan man regne med at vedkommende er avhengig, sier Revheim.

Kvernmo nevner flere symptomer en arbeidsgiver bør være obs på, som samlet kan indikere avhengighet til pengespill.

– Faresignaler kan være mye overtidsjobbing, høyt fravær og forespørsler om forskuddsbetaling eller lån.

– Hvor lett er det å skjule sin avhengighet på jobben?

– Det er veldig enkelt. Jeg drev selv på i tolv år uten at noen oppdaget det, sier Kvernmo.

Mer fra Dagsavisen