Innenriks

- Erna må ikke kaste stein når hun sitter i glasshus

Da Erna Solberg ble kommunalminister, mistet Thorbjørn Berntsen plassen i styret i Husbanken, og en av Solbergs allierte ble ny styreleder.

- Staten skal utøve eiermakt, det skulle bare mangle. Det er jo slik en hvilken som helst annen eier driver rundt omkring. De setter sine folk inn i styrene, for å ha en kanal inn for å kunne påvirke.

Det sier Ap-veteran Thorbjørn Berntsen til Dagsavisen etter at næringsminister Trond Giske har stått under tungt skyts den siste tida, i forbindelse med utnevnelser til toppjobber og styreverv i statlige selskaper. Nå slår Berntsen ring om Giske og langer ut mot Høyre.

- Slik dette gamet er

Først kom striden rundt Entra og Giskes nære venn Rune Olsø. Så kom anklagene om at han skal ha presset på for å sikre en av sine nære venner plass i styret i Telenor. Deretter fulgte striden rundt utnevnelsen av LO-leder Roar Flåthen til et godt betalt styreverv i Kongsberg Gruppen, på tross av at det ikke skulle velges nye styremedlemmer før neste år.

- Man kan diskutere framgangsmåten, det er greit nok det, men det blir nærmest framstilt som korrupsjon når den sittende statsråden gjerne vil ha han inn i styret. Men da Ansgar Gabrielsen, som var næringsminister for Høyre, kastet Flåthen ut av styret, da var det liksom i orden, sier Berntsen med henvisning til at Gabrielsen brukte makten som næringsminister i 2003 til å få Flåthen ut av styret i Kongsberg Gruppen. Noen blir kastet inn, andre ut, avhengig av den politiske fargen, sier han.

- Det er slik dette gamet er. Sånne posisjoneringer har blitt gjort i hvert fall så lenge jeg har drevet med politikk, av både det ene og det andre regimet.

Kastet ut av Erna

Berntsen har selv vært stortingsrepresentant i en årrekke. Han var også miljøvernminister i flere år, og ble valgt til Ap-nestleder på slutten av åttitallet. Berntsen mener Høyre kaster stein i glasshus når de nå kritiserer Giske. Ap-veteranen bruker sin egen historie som eksempel.

Etter at han gikk av som statsråd ble Berntsen utnevnt til medlem av styret i Husbanken.

- Bakgrunnen var at jeg i mange år hadde styrt med boligpolitikk i Stortinget, jeg satt i den komiteen som hadde boligpolitikken i 17 år, sier han og viser til at han ble nestleder i Husbankens styre.

- Så ble det regjeringsskifte, og Erna Solberg ble kommunalminister. Noe av det første hun gjorde var å kibbe ut meg. Jeg ble jo forbanna med en gang, for jeg syntes det var ren trakassering, men det gikk fort over, for sånn er gamet, sier Berntsen.

Han viser til at mens han gikk ut ble styremedlem Monica Mæland, fra Bergen Høyre, ny leder av styret.

- Hadde det vært i dag, hadde saken havnet i kontroll- og konstitusjonskomiteen, mener Berntsen.

- Erna må ikke kaste stein når hun sitter i glasshus, legger han til.

- Må skje ordentlig

Berntsen viser til saken der Giske ifølge TV 2 presset på for at fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap), en nær venn av næringsministeren, skulle få plass i styret i Telenor, noe Giske selv benekter.

- Jeg kjenner Sandvik, det er en dyktig fyr, har ikke noe problem med at han med full kompetanse kan besitte en styrejobb i Telenor. Men så sier Erna at det viser seg at partiboka er viktigere enn kompetansen. Da tenkte jeg litt på meg selv. Var kompetansen min litt for dårlig den da? Jeg hadde sittet i 17 år og stelt med boligpolitikk i Stortinget, og i sju år som statsråd. Så blir jeg byttet ut med en person som jo ikke hadde stelt noe særlig med boligpolitikk i det hele tatt. Men hun var altså fra Erna Solbergs eget parti, egen by og egen vennekrets, sier Berntsen og fortsetter:

- Jeg laget ikke noe bråk om dette, for det er sånn det foregår. Men da får de faen meg holde kjeft, altså, og ikke prøve å lage noe surr ut av dette i forhold til Giske. De har drevet med akkurat det samme selv. Og det er ikke noe spesielt klanderverdig med det. Det er bare det at ting må skje på en ordentlig måte.

- Et laug

Berntsen fortsetter med å klinke til mot dem som dominerer styrene.

- Det er et laug, med forretningsadvokater og andre såkalt profesjonelle. De vil ikke ha noe innblanding, veit du. Det der lauget er det pinadø ikke enkelt å komme inn i, og der skal du ikke inn uten at du er godkjent av gutteklubben grei.

Det må slås sprekker i dette, mener han.

- Jeg har vært irritert i lang tid. De har blitt oppfordret til å styre seg litt når det gjelder styrehonorarer, fallskjermer og alt mulig, men de gir blanke faen. Noen må ta de folkene i kragen, det er helt sikkert, sier han.

Erna Solberg er på reise og har ikke anledning til å kommentere saken.

Mer fra Dagsavisen