Innenriks

Enighet om politireformen

Høyre, Frp og Venstre er enige om «grunnlaget for nærpolitireformen».

Politiets Fellesforbund er fornøyd med store deler av den nye politireformen.

– Politikerne har mange gode intensjoner med den nye politireformen, og vi kjenner igjen mye av Politiets Fellesforbund sin politikk. Vi er spesielt glad for at vi langt på vei har blitt hørt på vårt viktigste punkt, nemlig et nærpoliti som er til stede der befolkningen bor, sier forbundsleder Sigve Bolstad til NTB.

Han påpeker at politikerne nå må følge opp ved å gi gode rammer slik at Politidirektoratet kan realisere de gode intensjonene.

Avtalen mellom partiene presenteres på Politihøgskolen sent tirsdag ettermiddag.

Ifølge Sunnmørsposten ga Venstres stortingsgruppe sin tilslutning til forslaget i et gruppemøte tirsdag formiddag, etter at gruppen mandag valgte å ta en pause i forhandlingene.

Avisen erfarer også at Høyre og Fremskrittspartiet skal ha gruppemøter tirsdag ettermiddag, før de tre partiene holder en felles pressekonferanse etterpå.

God tone

Ulf Leirstein i Frp sier til VG at gruppemøtene i regjeringspartiene starter klokken 16. Statsminister Erna Solberg (H), justisminister Anders Anundsen (Frp) og Venstres Iselin Nybø skal presentere avtalen på en pressekonferanse på Politihøgskolen klokken 18.

Flere medier har meldt at Politi-Norge i fremtiden blir inndelt i 12 politidistrikter, mot dagens 27.

Høyres nestleder i justiskomiteen, Anders B. Werp sier til Sunnmørsposten at det har vært en god tone i samtalene om politireformen. Men verken han eller departementet ville bekrefte noe angående reformen tirsdag formiddag.

Først litt etter klokken 14 kom bekreftelsen fra Statsministerens kontor.

Sentralisering

Mandag skrev VG at Høyre, Frp og Venstre var blitt enige om reformen, men justisminister Anders Anundsen (Frp) sa mandag kveld til NRK at det ikke var noen enighet ennå. Grunnen var at Venstre etter et tre og en halv timer langt forhandlingsmøte hadde bedt om pause for å avklare forhandlingene med sin egen stortingsgruppe. Avklaringen kom tirsdag formiddag.

Lekkasjer tyder på at norsk politi står overfor store strukturelle endringer hvis reformen blir gjennomført. En reduksjon av antall politidistrikter fra 27 til 12 innebærer også sentralisering av distriktsledelser og at politimestrene får ansvaret for hvor det skal være lensmannskontorer.

Debatt

Arbeiderpartiet meldte mandag at partiet ønsker en bred, tverrpolitisk enighet om forslaget til ny politireform. Justispolitisk talskvinne Hadia Tajik håper regjeringen ikke har låst seg før forslaget legges fram i Stortinget.

– Vi vil lese forslaget fra Frp, Høyre og Venstre nøye, og vi mener det er et mål at en reform som vil ha så stor betydning for folks trygghet og sikkerhet, bør ha bred, tverrpolitisk forankring, sa Tajik i en pressemelding fra partiet mandag kveld.

Senterpartiet langer ut mot Venstre som «garantisten for (...) tidenes sentralisering av politiet».

– KrF viste ansvar og trakk seg fra forhandlingene da de innså hva som var regjeringens mål. Jeg kan ikke med min beste vilje forstå at partiet Venstre, med sin historie, ønsker å være med på en sentralisering som vil ødelegge det nærpolitiet vi har i dag, sier Jenny Klinge, som sitter i Stortingets justiskomité.

Senterpartiet ønsker en «tilnærmet fylkesmodell» for politidistriktene og frykter at sentralisering og stenging av lensmannskontorer vil få følger for beredskapen i distriktene. (NTB)

Mer fra Dagsavisen