Innenriks

– En tapt mulighet for Ap

Arbeiderpartiet tar inn 3,9 milliarder mer enn regjeringen i formuesskatt, mens SV vil ta inn 8,4 milliarder mer enn regjeringen i sitt i alternative budsjett.

Av Sofie Prestegård og Stian Fyen

– Dette er et budsjett som vil føre til mindre forskjeller i Norge, sa finanspolitisk talsperson Marianne Marthinsen da Arbeiderpartiet i går la fram sitt alternative budsjett. Der går de inn for å øke det samlede skatte- og avgiftsnivået med 10,5 milliarder kroner.

* 5,5 milliarder av dette er i økte skatter.

* Bokført tar de inn 3,9 milliarder kroner mer i formuesskatt enn regjeringen.

Les også: Ap tar skatteoppgjør med regjeringen

Opp mot 10 milliarder

SVs finanspolitiske talsperson Snorre Valen mener likevel Ap lar de rikeste få slippe billig unna, og røper hva SV vil gå inn for i sitt alternative budsjett som legges fram på mandag.

– Våre formuesskatteøkninger er på 9,9 milliarder kroner påløpt. Det er betydelig mer enn Arbeiderpartiet, sier Valen til Dagsavisen.

Det blir 8,4 milliarder kroner mer i formuesskatt bokført i SVs alternative budsjett for 2017.

Mens Ap foreslår et innslagspunkt på 1,35 millioner, og en økt skattesats på 0,5 prosent, mener Valen SV har et langt mer progressivt opplegg.

– Vi har en sats på 1,1 prosent opp til 20 millioner. For dem som har en formue høyere enn det, øker vi satsen til 1,3 prosent. I tillegg har vi også et lavere innslagspunkt på 1 million kroner. Det vil si at alle som har en formue på 1 million kroner eller mer må betale formuesskatt, sier Valen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Reverserer kutt

Valen lover også at folk med lavere inntekt skal få mer i skattelette med SV opplegg, og at de vil reversere en rekke av regjeringens grep, som Ap ikke reverserer:

* Fjerningen av arveavgiften.

* Økt skjermingsrente på utbytte.

* Aksjerabatt i formuesskatten.

– Disse tre endringene lar Ap stå, og de rikeste kommer fortsatt best ut, relativt sett. Det er en tapt mulighet for Ap, mener Valen.

Dagens leder: Tydelig alternativ

– Dårlig strategi

På andre siden av det politiske spekteret skaper heller ikke Aps skatteopplegg videre entusiasme. Fremskrittspartiet mener i tillegg at det Ap skriver om skatteopplegget til regjeringen er unøyaktig.

– Det stemmer ikke at vi bare har prioritert å kutte i formuesskatten, som for øvrig er nyttig for små og mellomstore bedrifter. Også vanlige arbeidere har fått skattelettelser. En gjennomsnittsfamilie har fått 8.000 mindre i skatt siden vi overtok, sier Roy Steffensen, som sitter i finanskomiteen på Stortinget for Fremskrittspartiet.

Han reagerer på at Ap vil øke skatter og avgifter med 10,5 milliarder kroner i en krevende tid for landet.

– Det mener vi er en dårlig strategi, sier Steffensen.

Les også: – En innrømmelse fra Ap

Mer fra Dagsavisen