Innenriks

En av tre muslimer synes det har blitt vanskeligere å være muslim i Norge

En fjerdedel oppgir at de har opplevd å bli dårligere behandlet enn andre fordi de er muslimer.

En stor meningsmåling blant norske muslimer, viser at 36 prosent synes det har blitt vanskeligere å være muslim i Norge de siste ti årene, skriver Filter Nyheter.

– Muslimer har ingenting med jul å gjøre

– Det var et eldre, norsk ektepar. De kom bort og sa: «Dette er ikke en muslimsk båt. Hva gjør dere her? Muslimer har ingenting med jul å gjøre».

Nazia Kausar (34) forteller om hva som skjedde da hun og ei venninne tok med barna på ei julepyntet Kiel-ferge i desember i fjor.

– Barna våre lurte på hvorfor han mannen sa sånne ting til oss. Det var ubehagelig, vi skulle jo bare på tur og ha det hyggelig, sier hun.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Diskriminert

600 respondenter ble spurt om egenopplevd forskjellsbehandling og hvordan utviklingen har vært for muslimer generelt i det norske samfunnet. Undersøkelsen er gjennomført av TNS Gallup (nå Kantar TNS) på oppdrag fra Filter Nyheter.

I tillegg at det er langt flere som mener utviklingen har gått i feil retning enn riktig vei, oppgir svært mange å ha blitt diskriminert i 2016:

36 prosent synes det har blitt vanskeligere å være muslim i Norge de siste ti årene.

20 prosent synes det har blitt enklere, mens 39 prosent ikke ser noen forskjell.

En fjerdedel (24 prosent) oppgir at de selv i løpet av det siste året har opplevd å bli dårligere behandlet enn andre fordi de er muslimer («en annen religion enn flertallet i Norge»).

Politisk debatt

Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm knytter sifrene i Filter Nyheters undersøkelse til både internasjonale forhold og nivået på den norske politiske debatten.

– Jeg er ikke overrasket over at mange føler det blir vanskeligere med det klimaet vi har i samfunnet nå. Jeg har selv snakket med en rekke unge muslimer som opplever det slik.  Vi lever i en tid med utrolig mye retorikk om innvandring, flyktningstrømmer og hva som er «norsk nok». Det vi ser blant annet rundt Trump som president og framveksten av høyrepopulisme i Europa slår selvfølgelig inn på hva folk tenker og hva de synes det er greit å si utad, sier Bjurstrøm til Filter Nyheter.

Mer fra Dagsavisen