Eldar Sætre blir ny konsernsjef i Statoil etter å ha vært konstituert siden Helge Lund gikk av i oktober. FOTO: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX

Eldar Sætre ny Statoil-sjef

Statoils midlertidige konsernsjef Eldar Sætre blir ny konsernsjef.

Det melder selskapet. Helge Lund gikk av som toppsjef i Statoil i oktober i fjor.

Sætre har vært konstituert konsernsjef siden oktober og tiltrer umiddelbart. Han har 35 års erfaring fra Statoil og olje- og gassindustrien. Han påpeker at industrien for tiden opplever stor usikkerhet. Blant annet ligger oljeprisen på rundt halvparten av det den var i fjor sommer. Sætre mener likevel den delstatlige oljegiganten har et godt utgangspunkt.

– Vi har en solid finansiell plattform og en svært kompetent organisasjon. Statoil var tidlig ute med arbeidet for å forbedre vår konkurransekraft. Vi har mye arbeid foran oss, men står godt rustet til å møte en krevende tid, sier Eldar Sætre i en pressemelding fra selskapet.

Førstevalget

Selskapet skal ha pressekonferanse klokken 10.30 i dag hvor den nye konsernsjefen presenteres i Statoils lokaler på Fornebu.

– Eldar Sætre var styrets førstevalg. Industri og selskap er inne i en periode med krevende utfordringer. Eldar utmerker seg med lang erfaring og den evnen til å skape endring som er nødvendig i en slik tid. At den beste kandidaten kom fra egne rekker er ekstra gledelig, sier Statoils styreleder, Svein Rennemo.

Sætre sa klart fra at han ikke ønsker å overta stillingen på permanent basis da han tiltrådte som konstituert konsernsjef. Når han nå likevel har takket ja, er det tydelig hva som har høyest prioritet.

– Det første og største ansvaret jeg har, er for sikker drift og at det er trygt å gå på jobb.

 

Les også: Slutter i Statoil umiddelbart

 

Bredt søk

Det har vært mange spekulasjoner om prosessen med å finne Helge Lunds erstatter. I januar uttalte hodejeger Per Inge Hjertaker i Headvisor at det var lite trolig at Statoil skulle hente en intern kandidat ettersom prosessen trakk ut i tid. Andre har pekt på at utvalget som skulle finne ny konsernsjef trolig ville gå for en norsk kandidat med internasjonal erfaring.

Styreleder Rennemo har ledet et underutvalg i styret som har vært ansvarlig for søket etter ny konsernsjef etter at Helge Lund gikk av i oktober i fjor. Han sier de «har gjort et omfattende søk og vurdert både norske og internasjonale kandidater, i og utenfor selskapet». Han er svært fornøyd med utfallet.

– Jeg er glad Sætre endret mening underveis. Samtidig ligger det en styrke i at vi gjennomførte et bredt søk. For Statoil må ha den beste kandidaten, sier Rennemo. (NTB)