Innenriks

Bringer fram smilet

Hun ble kjent over hele verden da hun møtte hatet med kjærlighet 22. juli. Nå sprer Helle Gannestad (tidligere AUF-er) smil mot den triste 
rettssaken.

- Det er viktig å finne glede i hverdagen. Man kan ikke gå rundt i ti uker og føle seg langt nede. Det bør heller ikke være tabu å føle seg glad når noe så vanskelig som dette foregår. Vi er på mange måter heldige. Det må vi også tenke på, sier Helle Gannestad til Dagsavisen.

Hun startet derfor kampanjen «Hva gjør deg glad» som har spredd seg på sosiale medier.

Hun er tidligere AUF-er og var hjemme i trygge omgivelser da skyteepisoden på Utøya utspant seg 22. juli. I frykt for hvilke reaksjoner voldsepisoden ville vekke blant folk, valgte hun å spre følgende kjærlighetsbudskap via Twitter:

«Når en mann kan forårsake så mye ondt - tenk hvor mye kjærlighet vi kan skape sammen».

Plukket opp av CNN

Sitatet spredte seg raskt, og Gannestad ble kjent over hele landet og også i verden da tidligere AUF-venninne Stine Renate Håheim samme kveld siterte det på CNNs sendinger. Statsminister Jens Stoltenberg valgte også å trekke fram sitatet i sin tale under minnegudstjenesten i Oslo Domkirke noen dager etter 22. juli.

Nå har Helle Gannestads varme tanker skapt håp og glede igjen.

Bringer fram smil

Gannestad studerer fotojournalistikk og er for tida på utplassering i Drammens Tidende. Hun finner tid til å følge rettssaken også. Etter å ha sett starten av den mandag formiddag, var hun veldig langt nede og tenkte: «Søren, skal det fortsette slik i ti uker?».

Hun fant inspirasjon i tidligere AUF-venninnen Ida Libekk, som hun forteller at til vanlig er flink til å finne de fine tingene livet byr på og fokuserer på dem. Derfor fikk hun ideen om å spørre en kompis på Facebook hva han hadde smilt av den dagen. Svarene var så fine at hun begynte å smile selv.

- Så tenkte jeg at det er veldig mange andre som ikke sitter og smiler nå, og hvis jeg klarer å få flere til å se de positive tingene rundt oss, så er det flott. Så jeg begynte å «retweete» (videreformidle, journ.anm.) de svarene jeg fikk. Jeg har fått veldig fin respons, og jeg er glad hvis jeg kan bidra til å hente fram noen smil, sier Gannestad.

Smiler av kake

Selv smilte hun i går av å spise kake, som hun fikk på jobben i avisen. Hun var også glad da hun var på bowling og koste seg.

- Jeg smilte også av de andre fine tingene de andre smilte av. Folk smilte av sola og av vennene sine. Det får en til å tenke hvor heldig man faktisk er midt oppi kaoset, sier Gannestad.

samfunn@dagsavisen.no

Sagt på twitter

Spiser jordbær, hører på fin musikk og smiler. Gjør du noe fint som kan få andre til å smile? Fortell! :) (Inspirert av @Uhellet).
@PrableenKaur

Når 2-åringen kom og ville opp på fanget for å «ro, ro, din båt...». Mens jeg så fra rosetog med 7-åringen på supernytt.
@lunetix


Av tulipaner på kjøkkenbenken og at jeg har planta blomster ute selv om det egentlig er litt for tidlig.
@kirsve

At 2-åringen min sa: «fine puppa, pappa» til faren sin i dag tidlig.
@Kjerstihjerte

Å planlegge Kinatur med mine aller beste venner. Verden er tross alt et vakkert sted som må sees.
@slemmeingvild


Å ha tryna i flere trapper fordi det er vrient å gå med nye briller med progressive glass.
@Gulliks1


Da jeg var i telefonen med @KSSolberg og vi et stykke uti samtalen fant ut at vi var på samme buss. @37bussen btw.
@oyvindherreVG

Kassadama på Rema som sa at jakka mi var så fin og passa så fint til meg.
@elinwibe Elin


Var hos tannlegen tidligere i dag. Null hull.
@AleksanderL16


At ei greisk ung dame som var innom her for ein dryg månad sidan, i dag kunne melda at ho hadde funne arbeid og leigd seg bustad.
@BeritRekve

Min beste venninne har fått barn i dag og alt gikk bra! Joho!
@matildavonsydow


I dag har jeg smilt av alle RT´ene om hva folk har smilt av i dag. Fantastisk!
@frkangell

Mer fra Dagsavisen