Innenriks

Bondevik går ut med støtte til Hareide

- Hareide har vært modig, sier KrFs tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, som ber KrF støtte forslaget om å gå i regjering med Arbeiderpartiet.

- Partilederen har vært modig, sa tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF)  til NRK Dagsrevyen søndag kveld. Her gikk han ut med støtte til Knut Arild Hareides omstridte råd til partiet om å søke regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og venstresiden.

- KrF har gode erfaringer med regjeringssamarbeid med Høyre og Venstre. Men den politiske avstanden til Fremskrittspartiet, og avstanden i holdninger, er så stor at det ikke kan være aktuelt å gå inn i en slik regjering. Hvis det er stemningen i partiet for å gå i regjering, må en søke andre alternativ, og da er Senterpartiet og Arbeiderpartiet en mulighet, sier Bondevik.

Det var i en tale til KrFs landsstyre fredag at Hareide ba partiet søke regjeringssamarbeid med venstresiden.

- Hareide holdt en god og ærlig tale til landsstyret med en naturlig konklusjon, sa Bondevik.

Begge KrFs nestledere uttrykte uenighet med partileder Hareide. I en meningsmåling for TV2 søndag fikk Hareide lite støtte fra KrF-velgerne for valget om å gå mot venstre. Under en markering av Kåre Willochs 90-årsdag søndag uttrykte Willoch skuffelse over Hareides ønske om å samarbeide med Arbeiderpartiet istedenfor Høyre. Utfallet av KrFs beslutning kan bety at Erna Solberg stiller kabinettspørsmål og går av, skrev VG fredag.

- Jeg føler nå det er riktig å gi partilederen støtte. Mange i og utenfor KrF uttaler seg om dette, da må vi som har jobbet i partiet nå få si noe. Vi har samarbeidet mye med Arbeiderpartiet og Senterpartiet i Stortinget. Nå er det snakk om å prøve det samme i regjering. Mange kristendemokratiske partier i Europa har samarbeidet med sosialdemokratiske partier, sa Bondevik

En regjering med KrF og Arbeiderpartiet trenger ikke regjere på SVs nåde, mente den tidligere statsministeren:

- Mine to mindretallsregjeringer samarbeidet begge veier i Stortinget, påpekte Bondevik.

KrF har innkalt til ekstraordinært landsmøte 2. november for å avgjøre samarbeidsspørsmålet.

Skrev innlegg

Søndag ettermiddag publiserte Kjell Magne Bondevik et innlegg på avisen Vårt Lands debattsider verdidebatt.no, under tittelen «Vi støtter Hareide». Her går Bondevik ut sammen med to tidligere KrF-statsråder og en tidligere parlamentarisk nestleder med støtte til Hareide.

«KrFs partileder gikk fredag ut og sa han ønsket handlingsrom til å teste ut muligheten for en sentrum/Ap-regjering. I den nåværende situasjon synes vi det er klokt. KrF har alltid vært et parti som har kunnet samarbeide mot både høyre og venstre. Vi har aldri sett på KrF som et borgerlig parti», skriver Bondevik her, sammen med KrF-profilene Solveig Sollie (tidligere statsråd og nestleder), Ingebrigt S. Sørfonn (tidligere stortingsrepresentant og parlamentarisk nestleder) og Kåre Gjønnes (tidligere statsråd og parlamentarisk nestleder).

Mer fra Dagsavisen