Innenriks

– Blir syke av midlertidighet

I dag er det duket for giganthøring om asyl i Stortinget. Der vil regissør Margreth Olin fortelle om menneskene bak tallene.

– Ungdommer som var sterkt traumatisert da de kom til Norge, har klart seg svært dårlig. Mange har blitt alvorlig syke av å leve i midlertidighet. Dette må vi ta på alvor, sier Olin til Dagsavisen.

I 2012 lagde hun dokumentarfilmen «De andre» om enslige mindreårige asylsøkere som får begrenset opphold.

Olin er ikke enig med innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp), som har foreslått midlertidig opphold for flere og yngre enslige mindreårige asylsøkere enn det som er regelen i dag. Den kontroversielle endringen vil ikke ha ønsket effekt mener hun.

– Jeg mener vi må bekjempe grunnene for at barn uten beskyttelsesbehov legger ut på flukt, men da med tiltak som har ønsket effekt, sier Olin.

Les også: – Gjør barn engstelige

– Ingen forskning

– Regjeringen hevder at målet med å utvide dette til flere og yngre barn, er at færre skal ta ut på den risikofylte flukten til Norge, men det er ingen forskning eller statistikk som underbygger dette, ifølge Olin.

I 2009 ble det innført begrenset oppholdstillatelse til enslige mindreårige asylsøkere over 16 år som får opphold på grunn av mangel på forsvarlig omsorg hvis de blir returnert.

Olin viser til at selv om tallene kan tyde på at færre kom til Norge de første årene etter 2009, har UDI sagt at dette også kan henge sammen med at vi returnere mange via Dublin-avtalen.

I samme periode økte det totale ankomstantallet av enslige mindreårige asylsøkere til Europa.

Dokumentarskaperen mener regjeringen i større grad bør vurdere de mulige farene ved den foreslåtte lovendringen.

Både Institutt for samfunnsforsknings rapport «Levekår i mottak for enslige mindreårige asylsøkere» fra 2013 og Fafo-rapporten «Veien videre» fra 2010, mener Olin underbygger det hun selv avdekket i arbeidet med «De andre». Ungdommene blir preget av usikkerheten.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Enorm belastning

– De har sittet deler av sin barndom og sitt unge liv i en uavklart situasjon. Det er en enorm belastning, sier Olin.

Hun viser til at 212 barn har fått midlertidig opphold i Norge siden 2009. 95 av disse oppholder seg på ukjent sted.

– Jeg har kontakt med flere av disse, og vil dele med komiteen hvordan de lever. Flukten fortsetter, de returnerer ikke til hjemlandet. Mange søker asyl i andre land. I tillegg er 85 av disse 212 fortsatt i Norge. Mange sitter i mottak mange år etter at de fyller 18. De har ikke arbeidstillatelse. Kommer de fra utrygge områder kan de ikke returneres. Vi må komme opp med en løsning for disse ungdommene, understreker dokumentarfilmskaperen.

Hun er en av nærmere 50 aktører som skal si sin mening i dagens seks timer lange høring.

Les også: 781 asylbarn forsvunnet fra norske mottak

Mer fra Dagsavisen