Innenriks

Bemanningsnormen vedtatt tross motstand

Den omstridte bemanningsnormen for barnehagene ble vedtatt i Stortinget i ettermiddag. Men debatten om normen fortsetter.

Normen går ut på at det maks skal være tre barn under tre år per voksen, og maks seks barn over tre år per voksen i norske barnehager fra 1. august i år.

Men normen er omstridt: Foreldre mener normen er for dårlig, opposisjonen at finansieringen ikke er på plass. I torsdagens førstesideoppslag skriver Dagsavisen at en ny rapport fra Norsk institutt for by- og regionforskning viser at det er stor misnøye i Kommune-Norge når det gjelder lovpålagte bemanningsnormer og kompetansekrav.

– Bemanningsnormer er et voldsomt og utålelig inngrep i det lokale sjølstyret, sier Bjørn Arild Gram (Sp), ordfører i Steinkjer.

Les også:Bråket om bemanningsnorm i barnehagene: Over 100 ordførere har startet et opprør

Normer nødvendige

Dette siste reagerer SVs Karin Andersen sterkt på. Hun er leder i kommunalkomiteen på Stortinget.

– At det blir nok lærere på skolen til å ha tid nok til hver elev kan da umulig være utålelig for en ordfører fra Sp, skriver hun i en epost til Dagsavisen.

– Bemanningsnormene, de er nødvendige og noen kommuner har jo selv gått foran i det arbeidet, påpeker hun.

– Problemet er at staten systematisk underfinansierer satsinger og kommunene, det burde kommunesektorene og KS stilt mye tøffere krav til enn nå. Hvis kommunene skal få større handlingsrom så må de på med boksehanskene for mer penger, og ikke mot kvalitetskrav til skolen.

Underfinansiert

Ifølge KS vil bemanningsnormen være underfinansiert med 1 milliard kroner i 2021, skriver NTB.

Les også:100 millioner til bemanningsnorm for barnehagene

Stortinget ber også regjeringen komme tilbake i statsbudsjettet for 2019 med en plan for hvordan økte kostnader til bemanning skal dekkes for både offentlige og private barnehageeiere, for å sikre at alle barnehager oppfyller normen innen august neste år.

Planen må sørge for en rettferdig økonomisk fordeling mellom kommunene og sikre bærekraftig økonomi i de små private barnehagene, heter det i vedtaket.

Mer fra Dagsavisen