Innenriks

Bekymret for de små på Stovner

BRYTER FORSKRIFTEN: I Stovner bydel får bare et mindretall av småbarna hjemmebesøk. Mange barn får ikke hørselstest før skolestart og seksmåneders-kontrollen utføres kun med lege til stede.

Helsetilsynet har gjort landsomfattende tilsyn med flere av helsestasjonene både i by og grisgrendte strøk. Det er Fylkeslegene som gjør slike tilsyn for Helsetilsynet. Fylkeslegen i Oslo og Akershus har funnet kritikkverdige forhold ved Stovner helsestasjon i Oslo. I rapporten heter det at Stovner helsestasjon ikke sikrer god helsekontroll for småbarn.

Helsestasjonen ved Stovner følger ikke forskriften i veilederen fra Helsedirektoratet, der det heter at alle nyfødte skal ha hjemmebesøk.

– Dette er svært uheldig, sier fylkeslege Petter Schou.

Han viser til at Stovner i tillegg er en etnisk sammensatt bydel.

– Antallet med etnisk opprinnelse utenfor OECD-området er på over 40 prosent. Og i gruppa null til ett år er over åtti prosent av en annen etnisk bakgrunn enn norsk. Det er ekstra viktig å sikre tidlig kontakt. Ikke fordi de er dårligere foreldre. Men det er viktig å få tidlig kontakt med denne gruppa, slik at de møter opp til veiing, får ammeråd, vaksinasjoner og lignende, sier Schou.

– Vi ser på helsestasjonen som et viktig integrerende og forebyggende tiltak. Det er en bydel med økende antall familier med sammensatte behov, fortsetter han.

36 prosent

I tilsynsrapporten blir bydelen kritisert for at ikke alle nyfødte får hjemmebesøk. Det gjøres kun ved behov. Bare 36 prosent får hjemmebesøk ifølge Kostra-tall Dagsavisen har fått.

Fylkeslege Petter Schou peker på at innvandrerbefolkningen og deres barn er mer utsatt for diabetes. Ofte trenger man tolk. Det byr på spesielle utfordringer og spesielle forpliktelser.

– Det er viktig å sikre tidlig kontakt, slik at de møter opp til konsultasjoner, får ammeråd og møter opp på vaksinasjoner.

Petter Schou er bekymret for helsestasjonene i landet.

– Det er et problem at for lite er hjemlet i lov. Bydelene har en frihet til å dimensjonere tilbudet innenfor det forsvarlige. Det er utgitt strenge veiledere. Det er å anse som en nasjonal norm. Dette er ikke noen «à la carte-meny», det er klare, faglige retningslinjer, sier Schou.

– Veilederen er en tilnærmet minimumsstandard. Man kan ikke si at vi ikke vil ha desserten, men ha to forretter. Vi ser at kommunene og bydelene går under denne standarden. Det liker vi dårlig. Da må de gi en faglig begrunnelse for det, sier Petter Schau som synes det er synd at seksmåneders-kontrollen bare er med lege og ikke med helsesøster.

Ikke helt fornøyd

Enhetsleder Jorunn Opsahl, som har ansvaret for helsestasjonen i bydel Stovner er ikke helt fornøyd med de funnene Fylkesmannen gjorde på vegne av Helsetilsynet.

– Fylkesmannen har konkludert med at tilbudet vårt ikke er godt nok. Det må vi forholde oss til.
Hun mener forholdene nå skal bli bedre.

– Oslo kommune foreslår i sitt budsjett for 2014 en generell styrking av helsestasjon og skolehelse­tjenesten på kr 18,7 millioner. Dette beløpet fordeles mellom bydelene og Stovner bydel er foreslått tilført 1,5 millioner av disse midlene, forteller hun.

– Har kommunen en fordelingsnøkkel som gjør at dere i bydel Stovner får mer enn de andre bydelene? Den forventede befolkningsveksten i småbarnsgruppa er stor. Og dere har jo større utfordringer på grunn av flere barn med minoritetsbakgrunn, med for eksempel tolketjeneste og overvektsproblemer?

– Oslo kommunes kriteriesystem utløser økte midler i budsjettet etter kriteriet «andel personer 0–22 år med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn», sier Opsahl.

Hun sier de gjennomfører nyfødtsamtale på helsestasjonen med samme faglige innhold som ved hjemmebesøk.

– Men skal dere ikke gi en faglig begrunnelse for at dere ikke er på hjemmebesøk?

– All dokumentasjon ble sendt over før fylkesmannen kom.

– Skulle ikke dette vært søkt om på forhånd?

– Vi har en faglig begrunnelse som ligger i bydelens årsplan og årsrapporter for de tre siste årene, sier Jorunn Opsahl. Hun mener det er faglig forsvarlig at seksmåneders-kontrollen utføres av lege.

– Men i veilederen presiseres det at helsesøster skal være til stede?

– Helsesøster er tilgjengelig alle dager der vi har lege og kan tilkalles etter behov. Det er generelt et tett samarbeid mellom helsesøster og lege rundt det enkelte barn og familie.

– Vi tar rapporten til etterretning og vil forholde oss til det fylkesmannen sier.

– Klarer dere det innenfor de nye rammene dere har fått?

– Ja, det gjør vi, sier enhetsleder, Jorunn Opsahl, ved helsestasjonen på Stovner.

ester.nordland@dagsavisen.no

Med magen full av morsmelk

Rikke Bevolden-Snildsberg er bare seks uker gammel. Hun har magen full av morsmelk og føler seg trygg.

Ester Nordland

Derfor er det ikke mer enn noen undrende smålyder når hun får hofteleddet bøyd att og fram av lege Shirin Ghanavatian. Lille Rikke er mamma Henriette sin førstefødte. Hun føler seg trygg ved helsestasjonen i bydel Gamle Oslo.

Nå ligger spedbarnet på undersøkelsesbordet hos doktor Ghanavatian. Legen har varme hender, og vrir forsiktig på barnets hofter. Hun sjekker bevegeligheten i hoftene og kraften i beina. Rikke som nettopp har ligget i mors liv, er fabelaktig myk, og det er ikke noe problem å få fotsålene mot hverandre.

Mamma sitter betryggende ved siden av, og følger med. Så lenge hennes lukter og stemme er i nærheten, er det ingen fare, tenker babyen – kan hende...

Rikke foretrekker å ligge med hodet mot høyre, men da fotografen hever sin litt grovere stemme for å spørre om barnet kan kikke på ham, mukker hun ikke. Menn har hun møtt før, for eksempel pappa!

– Jeg bor i nærheten og kan bare stikke innom, hvis jeg føler behov for det, sier den nybakte moren.

Bra på hjemmebesøk

Helsetilsynet har også funnet avvik i Bydel Gamle Oslo. Men de skårer bra når det gjelder hjemmebesøk. Det er nye retningslinjer når det gjelder lengde og vekt. Og i bydel Gamle Oslo kan du få helsesøster på besøk med nyinnkjøpt vekt på ryggen.

– Vi har kjøpt inn bærbare vekter, slik at når vi går på hjemmebesøk kan vi ha bærbare vekter med oss, forteller enhetsleder Ann-Louise Gustafsson.

70 prosent av barna fra null til to uker får besøk av helsesøster i hjemmet.

– Alle hos oss får tilbud om dette. Det er et frivillig tilbud, men noen takker nei. Jeg er glad for at vi har mulighet til å gi tilbudet.

Både ris og ros

Helsetilsynet foretok tilsyn ved denne helsestasjonen i mai i år. De fikk både ris og ros.

– Vi har skarpt fokus på å følge opp barn med spesielle behov. Blant annet i form av ekstrakonsultasjoner.
– Hver gang det er legekonsultasjon, er det også konsultasjon med helsesøster. Enheten jeg er ansvarlig for fikk flere helsesøstre 1.oktober. Nå følger vi retningslinjene, sier Gustavsson som har endret flere av rutinene etter Helsetilsynet har vært på besøk.

Ifølge Helsetilsynets rapport hadde heller ikke Gamle Oslo hørselstest som en rutine før skolestart. Dette er nå rettet på.

Hun håper at ekstramidlene bydelen blir tilført i forbindelse med Tøyen-satsingen kan føre til at det blir et  bedre tilbud for barn og unge i bydelen.

ester.nordland@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen