Innenriks

Ahus avviser kreftkritikk

- Det er ikke korrekt at Ahus mangler kompetanse i behandlingen av kreftsyke barn.

Det sier Jan Petter Odden, klinikksjef ved Barne- og ungdomsklinikken ved Ahus (Akershus universitetssykehus).

I Dagsavisen mandag, fortalte Anja Smeland, leder i Barnesykepleierforbundet Oslo og Akershus, om «massevis av bekymringsmeldinger fra sykepleiere ved OUS og Ahus om kvaliteten på pasientomsorgen.»

Men Odden avviser fullstendig at det er noe hold i disse bekymringsmeldingene.

- Uttalelser som dette skaper en unødvendig angst hos foreldre til for eksempel kreftsyke barn. Det er vår forpliktelse å ha den nødvendige kompetansen på plass, slik at vi får et godt tilbud, og vi har både leger og sykepleiere med god kompetanse.

Bekymringsbrev

Fusjonsprosessen i OUS (Oslo universitetssykehus) har ført til mange endringer. Ifølge ansatte er mange av disse endringene til det verre. Flere leger har sluttet i protest. Tidligere overlege Rolf Lindemann mener barna ofres i fusjonen. Og nå har altså Barnesykepleierforbundet sendt brev til Fylkesmannen om sin bekymring. De mener OUS bryter både forskrift om barns opphold i helseinstitusjoner og deler av FNs barnekonvensjon.

Men Odden har altså et helt annet syn på situasjonen.

- Vi har i alle år har hatt et tett og godt samarbeid med OUS, som er vårt regionsykehus. Noe behandling foregår ved Ahus og noe foregår ved OUS. Vi utfyller hverandre. Sånn er det også nå. Vi har fått flere pasienter, men vi har også fått flere folk. I de tilfellene vi føler at vi kommer til kort, konfererer vi med OUS, om for eksempel kreftsyke barn. Dette skjer flere ganger i uka, opplyser Odden.

Åpen for forslag

- Hvordan forklarer du da de mange bekymringsmeldingene?

- I perioder har vi mye å gjøre, og rundt høytidene er det trangere på sengepostene enn ellers, men den bekymringen som uttrykkes fra barnesykepleierne, kjenner jeg meg ikke igjen i, svarer Odden.

- Det er klart vi kunne ha ønsket oss mer ressurser, men ut i fra situasjonen mener jeg vi gjør jobben vår på en ordentlig måte. Hvis barnesykepleiere opplever dette annerledes, oppfordrer jeg dem til å ta kontakt med meg. Jeg er åpen for alle forslag om bedringer og er innstilt på å diskutere dette.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen