Innenriks

Deler av p-huset ved Stavanger lufthavn har kollapset

En del av parkeringshuset som står i flammer ved Stavanger lufthavn, har kollapset. Mer enn 300 biler har gått med i brannen, ifølge Stavanger Aftenblad.

Bilde 1 av 3

– En mindre del av p-huset har delvis kollapset. Det er også meldinger om at hele anlegget kan kollapse, men det er vanskelig å spå om konstruksjonen vil holde, sier operasjonsleder Victor Fenne-Jensen i Sørvest politidistrikt til NTB.

Det brenner over flere etasjer i parkeringsanlegget, og røykdykkerne har av fare for bygningskollaps trukket seg ut av parkeringshuset.

Operasjonslederen tør ikke si hvor mange biler som er ødelagt i brannen, men at det er snakk om flere titalls.

– Det er ikke mulig å si på nåværende tidspunkt å si hvor mange biler som er ødelagt, sier han.

Tove Jung Orre sier til Dagsavisen at det er sjokkerende å vite at bilen hennes står i brann. Hun parkerte i midten av parkeringshusets nederste plan.

– Så jeg vet at det ikke er sjans. Den bilen er tapt.

Stans i flytrafikken

Ifølge politiet har det ikke kommet meldinger om at mennesker har blitt skadd i brannen, som de opplyser at kan bli «langvarig».

Det er i parkeringshus P1 ved «Kiss and fly»-området på flyplassen at flere biler står i flammer. Avinor opplyser til NRK at det er over 3.000 parkeringsplasser i parkeringshuset, som var bortimot fullt da brannen startet.

Ved 18.30-tiden var det fortsatt ikke kontroll på brannen, og brannvesenet drev fortsatt med slokkearbeid.

Da brannsjef Nils-Erik Haagenrud i Rogaland brann -og redningsetat møtte pressen på samme tidspunkt, opplyste han at de nå forsøker å slukke brannen fra en «sikker avstand», skriver Aftenposten.

– Nå skjer det vi håpet at ikke skulle skje, at brannen smitter fra etasje til etasje, sa Haagenrud.

Videre opplyser han at konstruksjonene i bygget tåler belastning av brann i trolig én time før de «ramler sammen».

På Aftenbladets spørsmål om det er fare for at hele parkeringshuset raser sammen, svarer brannsjefen: «Det er det absolutt».

Vannkanon på vei 

– Det kan ta mange, mange timer å slokke brannen. Problemet er å komme til, siden vi må gjøre en såpass defensiv slokking, sier Frode Strøm, avdelingsleder og stabsmedelem ved Rogaland brann og redning IKS.

Han forteller til NTB at brannvesenet nå driver defensiv slokking, grunnet store skader på bygget og rasfare.

Brannmannskapene har fått god effekt ved å bruke skum, og brannen har dempet seg en del. Likevel har de problemer med å nå lenger inn i parkeringsbygget.

To slokkeroboter er derfor nå på vei for å bistå.

Brigadesjef i Oslo brann- og redningsetat, Thor Arne Elverum, sier til NTB at han tar med seg fem personer og slokkeroboten til Stavanger for å bistå brannvesenet på Sola. Roboten blir sendt med et Hercules-fly fra Oslo i løpet av kvelden.

Oslo 20200107. 
Brigadesjef Thor Arne Elverum tar med seg 5 personer og slukke-roboten til Stavanger for å bistå brannvesenet på Sola.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Brigadesjef Thor Arne Elverum tar med seg fem personer og slokkeroboten til Stavanger for å bistå brannvesenet på Sola. Terje Pedersen / NTB scanpix

– Ikke kontroll

Det var ved 15.30-tiden at politiet fikk melding fra en privatperson om at det brant i elbil i parkeringshuset. Det er ikke bekreftet at brannen startet i elbilen.

Operasjonslederen sier at ingen av nødetatenes mannskaper er inne i parkeringshuset.

Ved 16.30-tiden opplyste politiet at gjester ved Scandic hotell er evakuert til terminalbygget som følge av brannen. Hotellet ligger like ved bygget.

Evakuerte fra Scandic hotell og reisende på flyplassen blir tirsdag kveld transportert til et Atlantic hotell i Stavanger sentrum for innlosjering og registrering.

Hotell evakuert

Nødetatene har mange ressurser på stedet. Det er også opprettet en sperrepost på vei inn til flyplassen.

– Det er mye tjukk, sort røyk, og evakuering fra nærliggende bygninger vurderes fortløpende, sier Fenne-Jensen.

Politiet har oppfordret beboere i området til å lukke vinduene på grunn av røyk fra brannen. De ber videre om at folk ikke kjører til og fra flyplassen.

Dette er saken: – Full fyr i biler i parkeringshus på Stavanger lufthavn

Usikker trafikk

Brannen har ført til stans i flytrafikken tirsdag. Avinor ber flypassasjerer som skal reise onsdag, holde seg oppdatert.

– Vi håper at trafikken vil gå som normalt i morgen. Vi forventer det, men følger situasjonen, sier informasjonssjef Gurli Høeg Ulverud i Avinor til NTB tirsdag kveld.

Hun oppfordrer flypassasjerer som skal reise fra flyplassen onsdag om å følge med på informasjon fra flyselskapet sitt eller på Avinors nettsider.

Meldingen om brannen i parkeringshuset kom ved 15.30-tiden tirsdag ettermiddag. Flytrafikken på Stavanger lufthavn ble stanset etter kort tid, og på flyplassen ble det satt krisestab umiddelbart da brannen begynte.

Mer fra Dagsavisen