Politikk

Advarer KrF mot Frp-flørt

Raymond Johansen (Ap) advarer mot bistandskutt i milliardklassen dersom KrF åpner døra for Frp til regjeringskontorene.

401 dager før stortingsvalget strammer debatten seg til i norsk politikk. Mandag gikk Knut Arild Hareide ut i Dagsavisen og understreket at KrF kun vil være med i en regjering hvor de får reell innflytelse.

Dersom Høyre og Frp får rent flertall alene vil ikke KrF være noe blått «pynteparti». Men nå advarer Arbeiderpartiets Raymond Johansen mot at KrF kan bli nettopp det - om de skal forhandle med store Frp og Høyre om en regjeringsplattform.

Arbeiderpartiets partisekretær appellerer nå til KrFs sosiale hjerte og understreker forskjellene mellom Frp og KrF i bistandspolitikken: I hjertesaken til KrF vil Frp kutte sju milliarder kroner til verdens fattigste.

Les også: Nekter å bli gissel i blå regjering

«Anti-KrF»

Ifølge Frps partiprogram arbeider partiet for å «begrense den statlige bistanden». Nå advarer Johansen KrF mot et samarbeid som kan åpne regjeringsdørene for Siv Jensen og Fremskrittspartiet - og strupe norsk bistand.

- Når det gjelder bistand er Frp fullstendig anti-KrF, sier Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen til Dagsavisen.

Avstanden er stor i flere av KrFs kjernesaker mellom Jensens og Hareides partier: miljøpolitikk, asylpolitikk og internasjonal solidaritet. Johansen mener KrF og Frp er så uenige som det går an å få blitt om hvor mye penger som skal bevilges for å hjelpe verdens aller fattigste.

- Fremskrittspartiet står for de motsatte verdiene av KrF her. Det betyr at de står steilt mot hverandre i en av de sakene som KrF setter aller høyest, sier Johansen.

Ap-toppen, som var generalsekretær i Flyktninghjelpen fra 2002-2005, påpeker at KrF har kjempet for at én prosent av BNI skal gå til bistand. Han trekker også fram at partiet har hatt noen av de sterkeste bistandsministrene opp gjennom tidene: utviklingsminister Reidun Brusletten (1984-1986), utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson (1997-2001) og utenriksminister Knut Vollebæk (1997-2000).

- Når Frp ønsker å kutte sju milliarder i bistanden er det anti-KrF, sier Johansen.

Vil samarbeide

Arbeiderpartiets Martin Kolberg smelte i sommer igjen døra for en plan B med Ap og KrF dersom det rødgrønne flertallet skulle ryke i 2013. Johansen bekrefter at fortsatt rødgrønt samarbeid er Arbeiderpartiets eneste alternativ, men han vil fortsatt ha et godt forhold til Kristelig Folkeparti. Han viser til at arbeiderbevegelsen og kristenbevegelsen har mye til felles, blant annet solidariske verdier.

- Vi har et rødgrønt samarbeid som vi vil fortsette med. Men det å ønske å ha et godt samarbeid med KrF i tillegg er ingen motsetning, mener han.

Ønsker avklaring

Selv om de borgerlige partiene har nærmet seg hverandre den siste tida, følger de rødgrønne spent med på hvilken politikk de borgerlige partiene kan bli enige om. Johansen ber særlig Høyre og Frp, men også Venstre og KrF, om å definere hvordan en politisk plattform vil se ut.

- Først da kan vi få en skikkelig politisk debatt, når vi ser hvilken retning de politiske veivalgene vil føre Norge, sier Johansen.

Nå ber partisekretæren Hareide og KrF se på de store, overordnede politiske sakene når KrFs landsstyre møtes 14. september for å konkludere i samarbeidsspørsmålet.

Ønsker ikke blå-blått

- Raymond Johansen trenger ikke å være bekymret. I de samarbeidene KrF går inn i vil bistand være et satsingsområde, fordi det er en utrolig viktig sak for oss. Hovedpoenget mitt er at KrF kun vil gå inn i samarbeid om vi får reell innflytelse, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Han påpeker at «heller ikke KrF ønsker et blå-blått flertall fordi det kan føre til kutt i bistand, en mer liberal alkoholpolitikk og en rasering av landbruket».

- Jeg tror vi kommer til å gå inn for et regjeringsskifte, men det er like viktig for KrF at vi ikke får et blå-blått regime, for det kan bli like galt som den rødgrønne regjeringen er i dag, sier Hareide.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen