Innenriks

33,8 milliarder i grønne avgifter

Vi betalte litt mer i miljøavgifter i fjor, men en mindre andel av det var drivstoffavgifter.

Årets store budsjettkrangel kommer trolig til å handle om miljøavgifter. De fire borgerlige partiene har ikke klart å bli enige om en avtale om et grønt skatteskifte, og blir det trolig ikke før statsbudsjettet for 2017 legges fram. Det kan gjøre budsjettforhandlingene vanskeligere.

Attpåtil har Venstres leder Trine Skei Grande stilt et klart grønt ultimatum:

– Statsbudsjettet for 2017 må bli tidenes miljø- og klimabudsjett. Hvis det ikke blir det, har ikke denne regjeringen noen framtid.

Statistisk sentralbyrå la i går fram nye tall som viser at det i 2015 ble betalt 33,8 milliarder kroner i miljøavgifter i Norge. Dette er en forsiktig økning på 0,15 prosent fra året før. SSB-tallene viser at avgifter knyttet til klimagassutslipp dro totaltallene opp, mens avgifter på drivstoff dro i motsatt retning.

– Forbruket av bensin har gått ned, mens satsen på avgiften har vært stabil. Derfor har det kommet inn mindre inntekter fra denne avgiften i 2015. Når det gjelder diesel har forbruket økt litt, men avgiftssatsen er redusert i 2015, totalt sett drar det ned inntektene fra denne avgiften, forklarer Trine Heill Braathu ved seksjon for energi- og miljøstatistikk i SSB til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mer fra Dagsavisen