Innenriks

Kan bli historisk: Førdefjord-saken starter i Efta-domstolen

Miljøorganisasjoner holder pusten foran Efta-domstolens behandling av Førdefjord-saken. Vinner de fram, kan seieren bli historisk.

Mandag setter Naturvernforbundet og Natur og Ungdom seg på toget for å være på plass i Luxembourg når høringen i Efta-domstolen starter onsdag morgen.

– Vi gleder oss veldig. Vi er veldig optimistiske og forventer at Efta-domstolen vil gi oss tydelig medhold, sier leder i Naturvernforbundet Truls Gulowsen til NTB.

16 år lang strid

Striden om Førdefjorden har rast i 16 år. Stridens kjerne er at staten har tillatt dumping av opptil 170 millioner tonn gruveavfall i fjorden fra selskapet Nordic Mining.

Forurensingen vil føre til utrydding av liv i fjorden, mener miljøorganisasjonene, som lener seg tungt på EU og EUs vanndirektiv i saken. Slik forurensning er ulovlig ifølge EUs vanndirektiv og vannforskriften, hevder de.

Vanndirektivet ble innlemmet i EØS-avtalen i 2009. Ifølge direktivet kan forurensing bare tillates dersom det er av overordnet etter vesentlig samfunnsinteresse.

– Tingretten la til grunn at aksjonærinteresser og lønnsom drift kan være en slik samfunnsinteresse. Det mener vi er feil, sier Gulowsen.

Bedt Efta-domstolen om råd

I januar i år tapte organisasjonene på alle punkter i Oslo tingrett. Men nå ruster de seg for en ny runde i lagmannsretten.

I den forbindelse har organisasjonene bedt om en rådgivende uttalelse fra Efta-domstolen. Håpet er at domstolen vil slå fast at statens tillatelse er i strid med EUs vanndirektiv.

Det vil i så fall gi miljøorganisasjonene et kraftfullt våpen i lagmannsretten. Efta-domstolens tolkninger er veiledende, men tillegges ofte stor vekt.

– Vi antar at vi får sterk støtte fra Efta-domstolen. Det vil bety at lagmannsretten må legge andre prinsipper til grunn enn det tingretten gjorde, sier Gulowsen.

Uenige om tolkning

Både EU-kommisjonen og Eftas overvåkingsorgan Esa har uttalt seg i saken. Begge mener at verken hensynet til privat fortjeneste eller skatteinntekter faller inn under vanndirektivets krav for å tillate forurensning.

– Ellers (…) kunne enhver lønnsom virksomhet bli klassifisert som å være av overordnet samfunnsinteresse, noe som alvorlig ville undergrave vanndirektivet. De interessene som rettferdiggjør et unntak må derfor, ifølge Esa, være direkte fordelaktige for offentligheten, heter det i Esas uttalelse.

Mens miljøorganisasjonene tar uttalelsen til inntekt for sitt syn, mener regjeringsadvokaten, som fører saken for Klima- og miljødepartementet, at Esa og EU-kommisjonen også åpner for at «sosiale og økonomiske hensyn kan begrunne unntak fra forringelsesforbudet i vanndirektivet».

Efta-domstolen har satt av en dag til høringen. En avgjørelse vil trolig komme på nyåret.

Les også: Regjeringen sier ja til EUs karbontoll – ellers få EU-signaler

Les også: Hun blir sjefen for å gjennomføre EUs grønne skifte

---

Fakta om Førdefjord-saken

  • Siden 2008 har miljøbevegelsen kjempet for å hindre at selskapet Nordic Mining skal kunne deponere gruveavfall fra sin virksomhet i Førdefjorden. Totalt er det snakk om 170 millioner tonn.
  • I januar i år tapte Naturvernforbundet og Natur og Ungdom i Oslo tingrett. Retten slo fast at tillatelsen til å drive gruvedrift med sjødeponi i Førdefjorden er gyldig.
  • Tingretten dømte organisasjonene til å betale sakskostnader til Klima- og miljødepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet på drøyt 1,4 millioner kroner.
  • Førdefjorden er en nasjonal laksefjord, og Havforskningsinstituttet har tidligere frarådet prosjektet.
  • 31. januar bestemte miljøvernorganisasjonene seg for å anke Førdefjord-dommen til lagmannsretten.
  • Organisasjonene mener statens tillatelse strider mot EUs vanndirektiv. Derfor er Efta-domstolen bedt om å komme med en rådgivende uttalelse.

---


Mer fra Dagsavisen