Innenriks

Bakterier kan true badesesongen i Mjøsa

Avløpsvann og gjødsel rant ut i Mjøsa under uværet Hans i fjor. Nesten et år senere kan oppblomstringen av bakterier true badesesongen i Norges største innsjø.

– Når det blir varmt kan vi få oppblomstring av blågrønnalger i Mjøsa, på grunn av den økte mengden fosfor fra avløpsvann og jordbruksarealer som havnet i innsjøen under uværet Hans, advarer direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet.

– Blågrønnalger kan være giftige, og gjøre vannet uegnet for bading, sier hun.

Ifølge Folkehelseinstituttet kan eksponering for blågrønnalger, også kjent som cyanobakterier, føre til allergiske reaksjoner som høyfeber og astma, samt hud- og øreirritasjoner.

Andre symptomer er synsforstyrrelser, kvalme, oppkast, magesyke, diaré og leverskader.

I verste fall kan helseskadene føre til død, ifølge Norsk institutt for vannforskning (Niva). Bakterien er også skadelig for dyr.

Forårsaket av flom

Uværet Hans, som rammet Sør-Norge med stor kraft i august i fjor, førte til flom som gjorde at avløpsnettet rundt Mjøsa ble overbelastet.

Urenset avløpsvann med mye fosfor rant derfor rett ut i elvene og videre til Norges største innsjø. I tillegg ble gjødsel og partikler fra dyrket mark skylt ut i sjøen.

Miljødirektoratet advarer om at disse problemene kan vedvare i området i flere år.

– Det tar fem til seks år til alt vannet i Mjøsa er skiftet ut. Dermed blir fosforet værende i mange år i innsjøen, sier Hambro.

Kan bli vedvarende problem

– Med et stadig varmere klima er det grunn til å frykte at fosforet kan gi økt algevekst og miljøproblemer gjennom flere varmeperioder fremover.

Direktoratet sier det derfor er nødvendig å oppgradere anleggene rundt Mjøsa slik at innsjøen er bedre rustet for ekstremvær.

– Erfaringene fra Hans på sensommeren i fjor aktualiserer behovet for å oppgradere ledningsnett og avløpsrenseanlegg, slik at de ikke påvirkes av store nedbørsmengder, sier Hambro.

Les også: Veisalt forurenser flere innsjøer på Østlandet

Les også: Dette er yrkene som mangler flest folk

Les også: Autisme: Da datteren ble utredet, gikk det opp et lys for Kristina (+)

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen