Innenriks

Få med deg kirsebærtrærne i full blomst

Værgudene har så langt vært ubesluttsomme i Norge. Men om en skal tro knoppene på trærne, vil du snart kunne få med deg vårens vakreste naturshow.

Enten det er en is til barna, en brus i parken eller en øl i solveggen, så er det ikke uhørt å ha en fast vårtradisjon når varmegradene stiger og folkesjelen trer ut av vinterhiet.

I byer rundt om i verden kan man hver vår oppleve Hanami, som er japansk for å «se på blomster.» Navnet viser til perioden hvor kirsebærtrærne blomstrer.

Fenomenet varer bare omtrent en uke.

I Japan er fenomenet en nasjonal feiring de er svært stolte av. I slutten av mars til begynnelsen av mai blomstrer kirsebærtrærne i hele landet.

Også her til lands kan man få med seg det vakre våreventyret.

Under blomstringen på Carl Berners Plass i Oslo i slutten av april, 2022.

I Oslo har kommunen laget et eget kart hvor man kan se hvor de forskjellige kirsebærtrærne befinner seg hen – ned til hvilke forskjellige typer trær du kan finne rundt omkring. Oversikten kan du finne her.

Områder som Carl Berners plass, Rådhusplassen og Kjølberggata er noen av stedene det finnes flere av de flotte trærne. På St. Olavs Plass vil det også være mulig å sitte under kirsebærtrærne i sola og kose seg, om værgudene skulle være nådige mot helgen.

Noen få modige spirer forsøkte denne uken å erklære våren for ankommet i Kjølberggata.

Japansk kultur

På lørdag arrangerer Kampen Vel en hyllest og feiring av den japanske tradisjonen Hanami.

På arrangementets facebook-side står det hvordan de byr på alt fra konsert, bueskyting, blomsterkunst, ansiktsmaling og origami-verksted med dyktige eksperter.

To utøvere av den japanske kampkunsen kakudokan på Kampen.

Arrangementets arrangør, Matti Lucie Arentz, sier interessen har vært overveldende.

– Det er helt galskap. Første året forventet vi litt over 300 mennesker, så kom det 3000. I fjor så husker jeg det sto 4500 interesserte på Facebook, og da kom det i underkant av 3000 mennesker. Nå er det vel 21.500 interesserte eller noe slikt – så vi får se an kapasiteten vår!, sier Arentz til Dagsavisen.

Blomsterfeiringen Hanami på Kampen, våren 2022.

Hun sier mange trives på Kampen, og at området trekker flere folk rundt våren.

– Det har blitt en ekstra grunn til å dra til Kampen, for å oppleve festivalen, sier hun.

Siden blomstringen kun varer i en uke, kan det være vanskelig å arrangere festen i forkant.

– I Japan har de blomstringsvarsel på den nasjonale værmeldingen. Vi må jo planlegge datoen allerede rundt juletider, og da vet man ikke når det kommer til å blomstre. Det er jo bingo-lotto hvert år, sier hun.

Te-seremoni i Kampen kirke.

Det betyr imidlertid ikke at de ikke har ekspertene selv på laget.

– Første året var vi i kontakt med den japanske ambassaden for å høre hva de trodde var en god dato. Da foreslo de 27. april 2022, så da fulgte vi det rådet, sier Arentz.

I år blir tredje gang festen arrangeres.

– I 2022 var to tredjedelen av trærne avblomstret. Vi tenkte det kanskje ble litt sent, så da prøvde vi oss på 20. april 2023. Da hadde det vært en hard og kald vinter, så vi hadde knopper, og ingen blomster. Det hadde kommet tre blomster, på én kvist, på én gren, av fjorten trær, sier hun.

– Da spøkte en representant fra den japanske ambassaden, og foreslo under introduksjonen at vi kunne holde en lek hvor alle skulle lete etter de tre blomstene. Det var såpass få blomster!, ler Arentz.

Også i år er den japanske ambassaden med for å åpne arrangementet, som finner sted lørdag 27. april fra klokken 12:00.

Arentz håper de treffer godt med timingen i år.

– Nå har jeg vært nede og sett på de annenhver dag. Det har vært en kald vår. Vi har kommet lenger i år. Det begynner å bli litt rosa, så hvis vi er heldige med været nå så kan det hende de har begynt å springe ut litt. Det blir et lite sjansespill, men det blir hyggelig og gøy uansett, sier hun.

Arentz sier opplegget blir variert, og er takknemlig for hjelpen fra de frivillige.

– I år har vi 35 frivillige. De skal hjelpe til med alle mulige oppgaver. Vi har noen verksteder som varer hele arrangementet, hvor barn kan gjøre forskjellige ting. De kan få malt kirsebærblomster i ansiktet, blant annet. Vi har også en av verdens ledende eksperter på origami som kommer inn og holder verksted, Ajaz Ul Haq. Han skal også ha verksted med skoleklasser fra Tøyen på biblioteket. Barna skal forhåpentligvis få hengt opp det de bretter og lager i trærne på fredagen, sier Arentz.

---

Ordliste

Hanami: Å se på blomster

Sakura: Kirsebærtreets blomster

Kyudo: Tradisjonell japansk bueskyting

Ikebana: Japansk blomsterkunst

Tenshin Shoden Katori Ryu: Japansk kampsport

Aikido: Japansk kampsport

---

Verden over

Hanami feires verden over når våren kryper fram. Det oppfordres på flere japanske reisenettsteder til å ta med seg venner og familie og holde piknik under de flotte trærne.

I Tokyo beundrer innbyggerne kirsebærtrærne.
I den amerikanske hovedstaden Washington D.C. har kirsebærtrærne blomstret rekordtidlig i år, melder NTB.
St. James Park i London tidligere denne måneden.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen