Innenriks

Elden anmelder drapstrusler etter gruppevoldtektssaken i Bergen

Anmeldelsene omfatter et utvalg meldinger, bilder og videoer som enten er mottatt direkte, via advokat eller framsatt i sosiale medier, opplyser advokatfirmaet i en pressemelding.

Anmeldelsene omfatter et utvalg meldinger, bilder og videoer som enten er mottatt direkte, via advokat eller framsatt i sosiale medier, opplyser advokatfirmaet i en pressemelding.

Både navngitte og anonyme avsendere er omfattet av anmeldelsen. Advokat Maria Hessen Jacobsen opplyser til Bergensavisen at de har anmeldt et titalls personer. Til avisen sier hun at truslene har blant annet kommet i form av beskrivelser av grove torturhandlinger og vold.

Tidligere i april ble tre menn på 24, 25 og 27 år frikjent i Gulating lagmannsrett etter å ha stått tiltalt for en gruppevoldtekt mot en kvinne på en fest i Bergen i 2021.

Da saken var oppe i tingretten, ble 24-åringen og 25-åringen dømt for gruppevoldtekten, mens 27-åringen ble frikjent. Saken fikk massiv oppmerksomhet, og samtlige av de tre mennene ble både før og under rettssaken hengt ut med navn og bilder i sosiale medier.

Også i etterkant av frifinnelsen er det blitt spredt bilder av én av mennene.

Vold og drap

– En rekke av de kommentarene som fremsettes i kommentarfeltene er i realiteten oppfordringer til grov vold og drap av våre klienter, som både er alvorlig og straffbart. Det kan også gi grunnlag for erstatning, sier advokatene John Christian Elden og Hessen Jacobsen.

Advokatene påpeker at videre spredning av slike poster i sosiale medier også kan være straffbart og erstatningsbetingende.

– Vi følger utviklingen i sosiale medier og vil iverksette nødvendige tiltak for å ivareta både våre klienter og ansatte i denne saken, sier Elden og legger til:

– Vi vil oppfordre til en sunn diskusjon, men vil fortsette å anmelde alle innlegg, utsagn og bilder vi anser straffbare.

Noen av anmeldelsene gjelder også trusler mot advokatene som forsvarte mennene i retten.

Uthengt

Like etter at frikjennelsen var et faktum, kunne Bergens Tidende melde at advokat Jacobsen, som er én av forsvarerne i saken, hadde mottatt en truende epost.

Avsender skrev at alle kunne få tak i de tre mennene nå som de var frifunnet og kunne bevege seg fritt i samfunnet.

Forsvareren uttalte til avisen at hun oppfattet innholdet som en trussel, og at hun kom til å anmelde eposten.

Onsdag denne uken omtalte Dagbladet et bilde av en av de frikjente mennene som sirkulerte i sosiale medier. Over bildet var teksten «Feire - for du kom unna med voldtekt» lagt til.

Det er ikke kjent om spredningen av dette bildet er blant de anmeldte sakene.

Les også: 55-åring i Våler ble knivdrept i egen seng


Mer fra Dagsavisen