Innenriks

MDG vil ha folkeavstemning om EU

Regjeringen bør starte forhandlinger med EU om norsk medlemskap, foreslår MDG. Deretter skal folket si sin mening i en folkeavstemning.

Av Anne Marjatta Gøystdal/NTB

Det er på tide å komme i gang med medlemskapsforhandlinger, mener MDG, som onsdag la fram et forslag i Stortinget.

– Det norske folk har krav på velinformert debatt om våre viktigste politiske spørsmål. Det er uholdbart at norsk EU-debatt til evig tid skal være kneblet av berøringsangst og redde partistrateger, sier stortingsrepresentant Rasmus Hansson til NTB.

Partiet vedtok sitt ja til EU-standpunkt på landsmøtet i fjor. Nå håper Hansson at debatten sparkes i gang på Stortinget, og han håper forslaget bidrar til det.

– Verden forandrer seg så det suser akkurat nå. Nå er det politikkens plikt å tenke seg om, og å gi folk mulighet til å tenke seg om, sier han.

Vil ha bindende folkeavstemning

I forslaget bes regjeringen om å ta initiativ til forhandlinger med EU. Målet er å komme fram til et utkast om vilkår for norsk medlemskap.

– Et endelig utkast til avtale skal legges fram for folkeavstemning. Resultatet skal være bindene, heter det i forslaget.

Om andre partier vil kan tenkes å støtte MDG, er ikke kjent. Både Høyre og Venstre ønsker seg norsk medlemskap. Hansson håper tiden er moden for å åpne debatten for alvor.

– Jeg håper virkelig at politikere og partier på Stortinget har ryggrad til å støtte dette forslaget, sier han.

Mener folk har krav på debatt

Forslaget kommer dagen før EØS-utredningen legges fram. Regjeringen nedsatte høsten 2022 et utvalg for å se på erfaringene med EØS-avtalen og avtaler andre land har med EU. Men utvalget fikk ikke i oppgave å utrede alternativer til EØS.

MDG påpeker at mye er forandret siden folkeavstemningen for 30 år siden. Hansson mener folk har krav på en velinformert debatt om våre viktigste politiske spørsmål.

– Det er et demokratisk overgrep hvis snart mer enn halvparten av folket aldri skal få lov å diskutere en så viktig sak som EU. Svenskene og finnene greide å tenke nytt om Nato på noen måneder da det smalt i Ukraina, sier han.

Les også: Kraftig fall i antallet ukrainske flyktninger til Norge

Les også: Regjeringen har ingen hast med å delta i EUs sosiale klimafond

Les også: EU krever norsk ja til energidirektiv – truer med straffetiltak


Mer fra Dagsavisen