Innenriks

Europabevegelsen jubler – ingen ny EØS-melding

Regjeringen kommer trolig ikke med en stortingsmelding etter EØS-utvalget legger fram sin innstilling torsdag. Europabevegelsen mener debatten nå er lagt død.

– Dette kan vanskelig tolkes på annen måte enn at regjeringspartiene med dette legger EØS-debatten død. Det er en utvikling Europabevegelsen ønsker velkommen, skriver organisasjonen i en pressemelding.

27. mars skrev Energi og Klima at regjeringen trolig vil legge EØS-utvalgets innstilling rett i skuffen når utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) får den torsdag.

– Det kommer utredninger på løpende bånd. De blir ofte sendt på høring. Denne blir tilgjengelig og lagt fram. Vi har ikke planlagt å sende denne til Stortinget. Den vil ikke lede fram til noe vedtak, men bidra til å opplyse debatten. Det er også meningen, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Utvalget ble satt ned i mai 2022 og er nå altså ferdig med sitt arbeid med å utrede EØS-avtalen og Norges samarbeid med EU. Utvalgsleder Line Eldring uttalte nylig til NTB at hun selv var overrasket over noen av funnene.

– Hva har overrasket deg mest i løpet av arbeidet?

– Det må være erkjennelsen av hvor store endringer det har vært i EU det siste tiåret. Og hvor dypt integrert Norge er i den europeiske unionen – uten å være medlem. Jeg er overrasket over den store bredden i samarbeidet, sa Eldring til NTB.

Har du sett denne? Han advarer om storkrig i Europa: – Det er ikke lenger en fantasi

Les også: EUs nye asyl- og migrasjonspakt vedtatt i EU-parlamentet

Mer fra Dagsavisen