Innenriks

Asker kan bli skatteparadis – vurderer å kutte formuesskatten lokalt

Asker kommune vurderer å kutte den kommunale delen av formuesskatten. Det liker SV dårlig.

– Norske kommuner skal ikke være skatteparadiser. Dersom kommuner som Asker fjerner den kommunale delen av formuesskatten får vi mye mindre penger til sykehjem, skoler og sykkelveier. Når de rike bidrar mindre, må vanlige folk bidra mer, sier stortingsrepresentant for SV, Kari Elisabeth Kaski.

Det politiske flertallet i Asker kommune vurderer å følge eksempelet til Bø i Vesterålen og kutte den kommunale formuesskatten, skriver Klassekampen. Formannskapet har vedtatt å hyre inn eksterne konsulenter til å utrede konsekvensene av å kutte eller fjerne skatten.

Vedtaket aktualiserer å gi kommunene mindre spillerom, sier Kaski.

– SV har tidligere foreslått å forby kommuner å fjerne eller redusere den kommunale delen av formuesskatten, og det vil vi foreslå igjen på Stortinget dersom Asker kommune går videre med planene sine.

Historisk sett har Asker kommune hatt en stor konsentrasjon av folk med store formuer, noe som har betydd mye for kommunekassa. I 2022 utgjorde den kommunale andelen av formuesskatten i kommunen 526 millioner kroner, over fem prosent av kommunens inntekter.

Tonje Lavik Pederssen, gruppeleder for Frp i Asker, sier hun tror og håper at flere personer med stor formue vil synes det er attraktivt å bosette seg i Asker ved å redusere den kommunale delen. Det var Pederssen som fremmet forslaget, som ble vedtatt med støtte fra Høyre, Venstre og KrF.

En foranledning er at Kjell Inge Røkke, som tidligere skattet til Asker, flyttet til Sveits. Med det forsvant over hundre millioner kroner av inntektene til kommunen.

Les også: Hard mot de harde

Les også: Strammer skruen enda hardere for super-rikinger som vil rømme fra norsk skatt

Les også: Milliardærer, ikke vanlige mennesker

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen