Innenriks

Easee trekker rettssak mot svenske myndigheter

Den norske ladestasjonsprodusenten Easee trekker den varslede rettssaken mot den svenske tilsynsmyndigheten Elsäkerhetsverket.

Saken omhandlet salgsforbudet av Easees produkter Home og Charge i Sverige.

– Rettssaken handlet ikke om produktenes sikkerhet. Vår beslutning om å trekke rettssaken er strategisk: Vi vil sette sikkerhet først, sikre samsvar med myndighetenes krav og prioritere dialog, sier midlertidig daglig leder Erik Færevaag i Easee i en pressemelding.

Men nå som Easee trekker seg fra rettssaken, vil salgsforbudet opprettholdes.

Forbudt i hele EØS

Fungerende direktør John-Eivind Velure i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) sier til NRK at nyheten om at Easee trekker rettssaken i Sverige, betyr at det svenske vedtaket om salgsforbud vil gjelde også for Norge og hele EØS.

– Dette vil bety salgsforbud for laderne Easee Home og Charge i hele EØS. Easee må følge det opp også i Norge, sier han.

Velure opplyser at Nkom er i dialog med Easee, og de kommer til å be om en skriftlig redegjørelse for hvordan ladeselskapet vil følge opp salgsforbudet i Norge.

Det var 14. mars i 2023 at Elsäkerhetsverket stanset salget av produktene Home og Charge. Samtidig ble det fremmet et krav om tiltak for de allerede installerte laderne i landet. Da Elsäkerhetsverket fattet sitt vedtak om salgsforbud, begrunnet de det med at produktene ikke oppfylte kravene i relevante standarder da de ble sluppet på markedet.

Erkjenner feil

Easee tok saken til retten, og den svenske forvaltningsdomstolen skulle etter planen ta stilling til om salgsforbudet og utbedringskravet var berettiget.

Nå erkjenner Easee at den tekniske dokumentasjonen for Easee Home og Easee Charge ikke var tilstrekkelig da produktene ble sendt ut på markedet, og at merking og samsvarserklæring ikke oppfylte de formelle kravene i standardene.

– Vi ønsker å anerkjenne Elsäkerhetsverkets arbeid for å opprettholde industristandarder og forbrukersikkerhet. De har identifisert tydelige områder for forbedringer, og for oss har dette vært viktig læring, sier Lene Kristin Wilhelmsen, juss- og samsvarsdirektør i Easee.

Les også: – Jeg vil si at lønnsnivået er perverst

Les også: Topp-republikaneren advarer: – Da blir et Nato-land neste på listen

Les også: Skal bli leder i finanskomiteen – helt uten opplæring

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen