Innenriks

Manshaus-saken gjenåpnes

Saken mot terror- og drapsdømte Philip Manshaus blir gjenåpnet etter at sakkyndige har konkludert med at Manshaus var psykotisk i gjerningsøyeblikket.

Av Fredrik Moen Gabrielsen/NTB

Bakgrunnen er en rapport fra to nye sakkyndige som ble oppnevnt av Gjenopptakelseskommisjonen. De skulle vurdere Manshaus psykiske tilstand på gjerningsøyeblikket.

I forrige måned kom de sakkyndige med sin konklusjon.

– De sakkyndige vurderte at domfelte var å anse som psykotisk på gjerningstidspunktet, opplyser Gjenopptakelseskommisjonen i en pressemelding fredag.

Ville blitt dømt som utilregnelig

Manshaus ble dømt som tilregnelig til 21 års forvaring for å ha drept sin stesøster og gått til terrorangrep mot en moské i Bærum i august 2019.

Dersom denne nye sakkyndigrapporten hadde foreligget før dommen falt, hadde Manshaus heller blitt dømt som utilregnelig til tvungen psykisk helsevern.

Avgjørelsen fra Gjenopptakelseskommisjonen er enstemmig. Den blir nå sendt til Borgarting lagmannsrett, som skal peke ut en ny tingrett til å behandle saken.

Forsvarer: Han tar avstand

Philip Manshaus’ forsvarer Unni Fries sier han ble innlagt i fjor vinter med psykose. Han var innlagt noen måneder før han ble utskrevet og ført tilbake igjen til fengselet.

– Han tar avstand fra de holdningene han ga uttrykk for under rettssaken, i tiden forut, og på tiden han begikk disse handlingene, sier Fries.

– Når han ikke er psykotisk, så er han klar på at de forestillingene han hadde om verden og sin plikt til å handle på de forestillingene, er en del av hans sykdomsbilde og hans sykdom.

Hun legger til at Manshaus håper han får behandlingen han trenger.

Drepte stesøsteren

Det var 10. august 2019 at den da 21 år gamle Manshaus skjøt og drepte sin 17 år gamle adopterte stesøster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen i deres felles barndomshjem på Eiksmarka i Bærum.

Deretter tok han med seg våpen, vernevest, hjelm og kamera og kjørte til moskeen Al-Noor. Der ble han overmannet av to personer før noen ble alvorlig skadd.

Manshaus uttalte i retten at hans mål var å ta livet av så mange som mulig i moskeen.

Mer fra Dagsavisen