Innenriks

Kong Harald er på vei hjem

Kong Harald er på vei hjem fra Langkawi i Malaysia. Dronning Sonja er sammen med ham på flyet.

Flyet tok av fra Langkawi like etter klokken 6 norsk tid, melder flere medier som er til stede i Langkawi.

Når kong Harald ankommer Norge, skal han legges inn på Rikshospitalet. Han blir sykmeldt i to uker, og kronprins Haakon overtar oppgavene hans, skrev kongehuset i en pressemelding tidlig søndag morgen.

Det er ikke kjent når flyet ankommer Norge. Ifølge flyovervåkningstjenesten Flightradar skal det mellomlande i De forente arabiske emirater.

Pacemaker

Ifølge VG fikk en ambulanse politieskorte fra sykehuset Sultanah Maliha på Langkawi i 5.25-tiden norsk tid. En sikkerhetsvakt fortalte avisen at kongen var om bord.

Kongen har vært innlagt på sykehus med en infeksjon. Lørdag fikk han en midlertidig pacemaker som skal gjøre hjemreisen tryggere.

– Pacemakeren ble implantert på grunn av lav hjertefrekvens. Beslutningen ble tatt i dag tidlig, og inngrepet var vellykket. Kongen har det etter forholdene bra, men trenger fortsatt ro. Inngrepet vil gjøre hjemreisen tryggere, sa kongens livlege Bjørn Bendz, som tidligere i uken reiste til Malaysia.

Les også: Raymond Johansen beroliger kong Harald etter pacemaker-beskjed

Medisinsk evakueringsfly

Hjemreisen er anslått å koste 2 millioner kroner og tas av forsvarsbudsjettet, noe statsminister Jonas Gahr Støre forsvarer. Han får støtte fra Høyre.

– Dersom det koster 2 millioner kroner, så koster det det. Kongen vår skal hjem, sa Høyres Henrik Asheim til NTB.

SAS-flyet er et Boeing 737–700, som ble bygget om til et medisinsk evakueringsfly i 2022. Blant annet har det blitt brukt til å fly sårede ukrainere til sykehus i andre land.

Ferietur

Det var tirsdag ettermiddag at kongehuset sendte ut en pressemelding om at kongen var innlagt på sykehus i Malaysia.

Kong Harald og dronning Sonja har vært på privat ferie på øygruppen Langkawi i Andamanhavet, rundt 30 kilometer vest for det malaysiske fastlandet. Kongen feiret 87 år 21. februar.

Kronprinsparet endret ikke programmet sitt etter at kongen ble innlagt og avviste at de kom til å reise til Malaysia.

Les portrett med Aps Martin Kolberg: Hvorfor stemmer ikke folk på oss? (+)

Les også: Støre forsvarer pengebruken på kongens hjemreise: – Må få han hjem

Mer fra Dagsavisen