Innenriks

Sakkyndige mener terrordømte Manshaus var psykotisk i gjerningsøyeblikket

Nye sakkyndige mener terrordømte Philip Manshaus var psykisk syk da han drepte søsteren sin og begikk et terrorangrep mot en moské i Bærum i 2019.

Manshaus ble dømt til 21 års forvaring for ugjerningene. Han ble dømt som tilregnelig.

Nå har to nye sakkyndige vurdert Manshaus på nytt i lys av at Manshaus har begjært saken gjenopptatt i Gjenopptakelseskommisjonen. De sakkyndige har i en fersk rapport konkludert med at Manshaus var psykotisk – og dermed utilregnelig – på gjerningstidspunktet, skriver VG og Nettavisen.

Ifølge VGs opplysninger dreier det seg om en schizoaffektiv lidelse som kjennetegnes ved samtidig forekomst av symptomer på schizofreni og bipolar lidelse.

På kommisjonens bord

– De nye oppnevnte sakkyndige har avgitt en rapport hvor partene har fått anledning til å inngi eventuelle merknader eller kommentarer. Og det er egentlig der saken står, sier statsadvokat Johan Øverberg til NTB.

Han vil ikke kommentere VG og Nettavisens opplysninger.

– Saken ligger nå hos kommisjonen til avgjørelse, sier statsadvokaten.

Manshaus var en periode i fjor innlagt på Dikemark sykehus etter å ha blitt vurdert til å ha alvorlige psykoselidelser, ifølge avisene. Nå soner han forvaringsdommen sin på Ila fengsel.

Kan bli dømt som utilregnelig

Dersom saken blir gjenopptatt, og Manshaus blir dømt som utilregnelig, vil han bli overført til tvungent psykisk helsevern.

Det var 10. august 2019 at den da 21 år gamle Manshaus skjøt og drepte sin 17 år gamle adopterte stesøster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen i deres felles barndomshjem på Eiksmarka i Bærum. Deretter tok han med seg våpen, vernevest, hjelm og kamera og kjørte til moskeen Al-Noor. Der ble han overmannet av to personer før noen ble alvorlig skadd.

Manshaus uttalte i retten at hans mål var å ta livet av så mange som mulig i moskeen.

Les også: Mímir Kristjánsson: – Vi kan ikke fortsette å styre litt søvngjengeraktig mot stupet

Les også: Trumps eksrådgiver til Dagsavisen: Han har en lang «fiende-liste» (+)

Mer fra Dagsavisen