Innenriks

Legeforeningen saksøker staten

Legeforeningen saksøker staten og krever at leger utdannet i Danmark skal få godkjent sitt turnusår som en del av spesialistutdanningens første del i Norge.

Saken er rettet 28. februar 6.23. Legeforeningen saksøker på vegne av 180 leger, og gruppen består av både ferdigutdannede leger og legestudenter, ikke bare legestudenter.

Legeforeningen saksøker staten og krever at leger utdannet i Danmark skal få godkjent sitt turnusår som en del av spesialistutdanningens første del i Norge.

Bakgrunnen for søksmålet er EØS-rettens regler om fri bevegelighet av arbeidstakere og etableringsretten. Legeforeningen sendte stevningen på vegne av en gruppe med 180 leger og legestudenter natt til tirsdag.

– Når staten nekter disse legene godkjenning, bryter de EØS-retten, sier president Anne-Karin Rime i Legeforeningen til NRK.

Helse- og omsorgsdepartementet har så langt ikke svart på spørsmål fra kanalen.

– Departementet har ikke mottatt søksmålet. Det vil bli behandlet på vanlig måte når det kommer, skriver statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap) i en epost.

Tidligere har Helsedepartementet argumentert med at den danske turnusen er å regne som en del av grunnutdanningen for medisinstudenter i Danmark, og at den danske turnusperioden derfor ikke kan sammenlignes med turnusen studentene går gjennom under den første delen av spesialiseringen i Norge.

Søksmålet ble først varslet allerede i juli i fjor.

Les også: KrF avviser å ha gitt Erna blankofullmakt som statsministerkandidat

Les også: Pirelli Benestad saksøker staten

Les også: Uføre Kari-Mette mistet pensjonstillegg: – Et ran

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen