Innenriks

To skred i Hemsedal – stor skredfare flere steder

Fem personer ble rammet av et snøskred i Hemsedal lørdag ettermiddag. Tidligere på dagen ble et barn lettere skadd i et annet skred, og skredfaren er stor.

I et oppdatert varsel lørdag klokka 12.45 advares det mot store skred.

Det er krevende forhold på grunn av svake lag i snødekket og fersk fokksnø. Skred kan bli store. Faretegn må tas på alvor, skriver Varsom.no.

Både Hallingdal og Indre Sogn ble oppgradert til faregrad 3 lørdag, mens Vest-Telemark var varslet om dette nivået allerede fredag.

Mange andre steder er skredfaren moderat. Blant annet for Jotunheimen innebærer det vedvarende svake lag dypere i snødekket som kan gi store skred.

Lunefullt

En rekke skigåere har allerede fått erfare at forholdene er lunefulle på en ellers veldig fin turdag med sol. Det er første vinterferiehelg mange steder i Sør-Norge.

Meldingen om det siste skredet i Hemsedal kom ved 14.40-tiden.

– Fem personer var involvert, og det var kontroll på alle fem da meldingen kom inn. De har mistet noe skiutstyr og trenger hjelp til å komme seg ut av fjellet. Vi er i dialog med Røde Kors om å få hjulpet dem ut, melder Sørøst politidistrikt.

Mannskap fra Gol og Hemsedal Røde Kors hjelper til med å hente ut de fem.

Barn lettere skadd

Like før kom det melding om et annet skred der tre ble tatt, men ingen ble alvorlig skadd.

– Alle er nå ute av skredet. En voksen med to barn. Et barn er lettere skadd. Det skal ikke være flere i skredet, skriver Sørøst politidistrikt i en pressemelding.

Den voksne er en mann i 40-årene, mens barna er en jente og en gutt i 10-årsalderen. Alle får behandling av helsevesenet.

– Oppfordringen er å være forsiktig og ikke gå utenfor løypene ved skisentre de neste dagene, sier vaktleder ved snøskredvarslingen i NVE Karsten Müller til VG.

Les også: Fico spår «smertefull» løsning i Ukraina

Mer fra Dagsavisen