Nyheter

Seks til sykehus og mange evakuert etter brann

Seks mennesker er fraktet til sykehus med røykskader etter en brann i et rekkehus i Stavanger. Beboere fra 28 leiligheter ble evakuert ut i vinterkulden.

Av Snorre Schønberg og Stian Drake

Til sammen fem rekkehusrekker ble evakuert under brannen. Det er 55 personer folkeregistrert på adressene.

Politiet ble varslet om brannen klokka 3.12 og i 6.30-tiden ble det meldt at brannvesenet begynte å få kontroll og at folk i en av rekkene kunne returnere til boligene sine. En rekke er ubeboelig i lang tid, mens de tre andre skal det gjøres vurderinger på.

De første evakuerte kom ut i vinterkulden og samlet seg først på en fotballbane, før de slapp inn i en barnehage.

Seks beboere er kjørt til sykehus med røykskader.

Studentboliger

Stavanger Aftenblad skriver at det er studentboliger i rekkehusene, som tilhører Studentsamskipnaden i Stavanger. Det skal også være barn blant de evakuerte.

– Det er 55 som er folkeregistrert på adressene. Vi har ikke mistanke om at det er noen i leilighetene. Vi vet ikke årsaken til brannen eller hvor den startet. Det er en konstruksjonsbrann, sa operasjonsleder Steinar Knudsen i Sør-Vest-politiet til NTB i natt.

Ukjent årsak

Søndag morgen hadde politiet avsluttet sitt arbeid på stedet. Brannvesenet blir på stedet i flere timer.

– Det er altfor tidlig å si noe om årsaken. Vi har startet etterforskning og vil gjennomføre både tekniske og taktiske undersøkelser så fort det lar seg gjøre, sier operasjonsleder Irene Ragnhildstveit til NTB ved 09.20-tiden.

Hun bekrefter at brannvesenet har fått gått gjennom alle leilighetene uten at det er gjort funn av personer.

Politiet kjenner ikke skadegraden til de skadde, utover at det er røykskader. Røykdykkere har gått gjennom byggene.

Brøt opp dørene

– Vi har vært inne i flere bygg. Der folk ikke har åpnet, har vi åpnet dørene med makt og gått gjennom leilighetene, sier Madsen.

Det er opprettet et evakueringssenter, og beredskapsorganisasjonen til Stavanger kommune har doblet sin kapasitet.

Det var kaldt og mye røyk på stedet, så det hastet å få folk inn i varmen. Brannvesenet ba folk i området om å lukke vinduene.

I tillegg til brannen på Sandal var det to andre branner på Jæren i samme tidsrom.

– Vi ser ingen sammenheng mellom disse hendelsene på grunn av den geografiske avstanden. Når vi må håndtere flere samtidige boligbranner er det en styrke å være et stort interkommunalt brann- og redningsvesen. Vi har hatt 50 mannskaper i innsats på disse hendelsene i natt, skriver Rogaland Brann og redning i en pressemelding.

Bryne: Brann i enebolig. Beboere reddet seg selv ut og meldte fra tidlig. Hendelsen kunne fått et annet utfall, dersom den ikke blitt oppdaget så tidlig. Alle er gjort rede for. To personer er sendt til helse for sjekk. Klepp: Brann i garasje. Ble varslet av nabo. Huseier har gjort en god egeninnsats med aktiv slukking. Én person er sendt til helse for sjekk.

Flere av beboerne er studenter ved Universitetet i Stavanger.

– Det var en veldig trist nyhet vi våknet til søndag morgen. Vi tenker på studentene som er rammet og er i beredskap for å se hva vi kan gjøre for dem nå i innspurten av semesteret, sier rektor Klaus Mohn til universitets nettside.

Mohn sier at UiS jobber for å få oversikt over situasjonen, i samarbeid med studentsamskipnaden SiS og Stavanger kommune.

– Studenter som blir forhindret fra å ta skole- eller hjemmeeksamen på grunn av denne hendelsen, kan søke om utsatt eksamen. De vil få innvilget gyldig fravær.

Mer fra Dagsavisen