Knudsen ble født i Bergen 13. oktober i 1940, altså et halvt år etter krigsutbruddet.
– Jeg kan bekrefte at min bestemor Grete Knudsen gikk bort mandag, etter lengre tids sykdom, skriver Chris Jørgen Rødland i en melding til Bergens Tidende.
– For veldig mange var hun en uredd politiker som sto på de svakes side, men for oss var hun også en mor, kone og bestemor, skriver Rødland på vegne av familien.
Han skriver også at familien nå trenger tid og ro til å sørge og ta vare på de gode minnene.
Fredsaktivist
Både Knudsens mor og far var aktive i arbeiderbevegelsen. Selv ble hun en av Arbeiderpartiets mest markante politikere fra 1980-tallet til tidlig på 2000-tallet, da hun ble rammet av sykdom.
Bergenseren var også aktiv i kvinnebevegelsen og fredsbevegelsen. I 1981 deltok hun som statssekretær i fredsmarsj mot Natos utplassering av mellomdistanseraketter i Europa.
– Det var særlig kvinnebevegelsen i Ap som var aktive for fred, og jeg var med dem. Men det ble ikke tatt nådig opp av alle. Jeg fikk beskjed om at jeg burde finne meg et annet parti, fortalte Knudsen til BT i 2017.
[ Venter du på «Makta 2»? Nå har NRK avslørt premieredato ]
EU-forhandler og trubadur
Grete Knudsen ble kjent som den gitarspillende ministeren, som gjerne tok en sang både i offisielle og uoffisielle sammenhenger.
Fra 1992 til 1994 var hun sosialminister i Gro Harlem Brundtlands tredje regjering. Deretter satt hun i to og et halvt år som handelsminister i samme regjering. Knudsen var næringsminister i både Jaglands og Stoltenbergs regjering, i sistnevnte fram til 2001.
Grete Knudsen var innvalgt på Stortinget fra Hordaland 1981–2001. Som handelsminister var hun blant annet ansvarlig for forhandlingene med EU før og etter folkeavstemningen som endte med nei til norsk EU-medlemskap i 1994.
Omstridt og kritisk bok
I 2013 – midt under valgkampen – kom Grete Knudsen med boka «Basketak», der mange av partikollegene fikk så hatten passet. I boka slo hun fast at en ny lederdebatt ville blusse opp i Arbeiderpartiet dersom regjeringsflertallet røk. Hun pekte blant annet på Trond Giske som den neste partilederen i stedet for Støre.
Da Knudsen selv presenterte boka, forsvarte hun at den kom midt under valgkampen, med fare for å svekke Arbeiderpartiet.
– Til det er det å si at det er nå politikk er på dagsordenen og svært aktuelt. Og det er dessuten riktig for meg å skrive nå, etter at jeg har vært gjennom en periode med alvorlig sykdom, med kreft og hjerneslag, sa Knudsen.
Om sine mange år i politikken – både i Storting og regjering – hadde hun delte erfaringer.
– Jeg har hatt mange flotte år i politikken, men det var også mange krevende år, sa hun til pressen.
[ – Dette er totalt useriøst av Arbeiderpartiet. De bør se seg selv i speilet ]
– Tro på fellesskapet
I boka omtaler hun Jens Stoltenberg som en hyggelig og dyktig person, men konfliktsky og unnvikende i politikken.
Nato-sjefen var den gang tilbakeholden med kommentarer. Nå roser han Ap-veteranen.
– Grete Knudsen var en ruvende sosialdemokrat som jeg hadde gleden av å samarbeide med både i sentralstyret i Arbeiderpartiet, stortinget og i regjering. Hun hadde en usvikelig tro på fellesskapet, både nasjonalt og internasjonalt, noe som kom til uttrykk gjennom hennes sterke forsvar for det norske velferdssamfunnet og i hennes arbeid for norsk medlemskap i EU. Mine tanker går i dag til hennes familie, skriver Stoltenberg til BA.
[ Nav: Solberg-regjeringens strengere regler for arbeidsledige virket ikke ]