Innenriks

Klimaministeren avviser Esas klimarapport: – Bruker gamle tall

Norge har en svært lang vei igjen til å nå sine klimamål, konkluderer Esa i en ny rapport. Stemmer ikke, svarer klimaministeren.

– Det er ikke riktig at Norge ligger langt bak å nå våre 2030-mål. Med regjeringens forslag til statsbudsjett for 2024 og Klimastatus og -plan ligger vi an til å nå våre mål, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) til NTB.

Esa: Lang vei

Tirsdag kom Eftas overvåkingsorgan Esa med en gjennomgang av hvordan Norge og Island ligger an til å nå sine klimaforpliktelser.

Mens Island så vidt ligger an til å nå sine klimamål, har Norge en lang vei igjen, slår Esa fast.

– Det er forventet et betydelig gap til de nåværende målene, skriver Esa i en pressemelding.

Esa oppfordrer Norge til kraftig å trappe opp klimatiltakene.

– Gamle tall

Men tallene Esa bruker, er gamle, mener Eriksen.

– Tallene det vises til i rapporten til Esa, er den norske utslippsframskrivingen som ble lagt fram med Nasjonalbudsjettet for 2023. Her er ikke den beregnede effekten av den planlagte politikken fra Klimastatus og -plan som ble lagt fram i fjor regnet med, og heller ikke den oppdaterte Klimastatus og -plan som regjeringen nettopp presenterte i høst, sier han.

– Det betyr at regjeringen planlegger for ytterligere klimatiltak som Esa ikke har lagt til grunn, påpeker klimaministeren.

Halverer utslipp

Ifølge Eriksen viser oppdatert analyser som ble presentert i årets statsbudsjett, at ikke-kvotepliktige utslipp – det vil si innen transport, landbruk og bygg – vil bli halvert innen 2030.

I Hurdalsplattformen har regjeringen satt som mål om å kutte klimagassutslippene med 55 prosent innen 2030.

(©NTB)

Mer fra Dagsavisen