Innenriks

Ella Marie Hætta Isaksen om Frp-forslag: – Fullstendig forkastelig

Frps Erlend Wiborg har fredag foreslått å kaste ut utenlandske aktivister som bryter loven. Han får kraftig motbør fra Ella Marie Hætta Isaksen.

Forslaget kommer i forbindelse med et spørsmål Wiborg stilte til justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) på Stortinget.

– Vi er ikke tjent med at utenlandske yrkesdemonstranter får komme tilbake til Norge, dersom de fra før har begått ulovligheter. Justisdepartementet har adgang til å instruere politiet i saker som dette, og jeg ønsker å vite om justisminister Mehl vil benytte den muligheten, sier Wiborg.

Han ønsker demonstrantene velkommen til å bruke ytringsfriheten sin, men mener at hvis de bryter loven og forsøker å hindre myndighetens virke, bør politiet utvise dem og gi dem innreiseforbud.

Ella Marie Hætta Isaksen har derimot lite til overs for forslaget.

– Frp skjønner åpenbart lite av historien til det samiske folk, sier Hætta Isaksen til NTB.

Hun påpeker at de er én nasjon, som bor i fire land: Norge, Sverige, Finland og Russland.

– Foreslår virkelig Frp å nekte våre egne søstre og brødre å komme til Oslo for å kjempe for vår felles kulturarv? Det er jo fullstendig forkastelig, sier Hætta Isaksen.

Fredag blokkerte Fosen-demonstrantene inngangen til elleve departementer og måtte etter hvert bæres bort fra politiet da de ikke ville fjerne seg. Blant de som demonstrerte var den svenske aktivisten Greta Thunberg.

Mer fra Dagsavisen