Innenriks

Partiveteraner kritisk til Ap-ledelsen

Dagen etter Aps dårlige valgresultat sier Vadsø-ordfører Wenche Pedersen at Jonas Gahr Støre ikke bør være statsminister til valget i 2025.

Veteraner i Arbeiderpartiet mener partiledelsen må gå i seg selv etter valgresultatet mandag.

Vadsø-ordfører Wenche Pedersen sier til VG at Jonas Gahr Støre ikke bør være statsminister til valget i 2025. Selv greide Ap i Vadsø å beholde posisjonen og fikk en oppslutning på 34 prosent. Andre steder gjorde partiet sitt dårligste valg på lang tid.

Pedersen er klar på at hun mener Ap ikke er tjent med at Støre får prøve seg i nok et valg.

Ikke et vinnerlag

– Vi kaster ikke statsministre etter valg i Arbeiderpartiet, men han er nødt til å legge opp en strategi for hvordan vi skal få til overgang til ny ledelse etter landsmøtet neste gang, sier hun.

Partiveteran Thorbjørn Berntsen (88) har vært statsråd og nestleder tilbake på 1990-tallet. Han sier til Nettavisen at partiet ikke har greid å nå de unge velgerne

– Vi har ikke noe vinnerlag for øyeblikket, og da må vi se på laget, svarer han på spørsmål om partiledelsen bør vurderes fram mot valget i 2025.

Til Dagbladet sier Berntsen tirsdag morgen:

– Vi bør droppe dette opplegget med Senterpartiet, det blir så uklart. De politiske skillelinjene forsvinner jo. Isteden bør Ap vise fram høyre-venstre-aksen i norsk politikk. Jeg mener vi egentlig burde satse på en opposisjonstilværelse sammen med SV og Rødt.

Ikke siden 1924 har Arbeiderpartiet gjort et dårligere valg enn i år. Og for første gang siden da er Høyre Norges største parti.

Berntsen mener Arbeiderpartiet må ta en runde med seg selv og tenke på hvordan de framstår, spesielt blant unge.

– Det kan være både det ene og andre vi må ta tak i. Vi må ta selvkritikk på de tingene. Kommuniserer vi godt nok? Er vi der for Tiktok-ungdommen? spør han.

Les om valget

Har ikke lykkes

Pedersens standpunkt deles av partikollega Ottar Skjellhaug som er styremedlem i Nordland Ap. Han sier til NRK at det meste gikk galt, peker på vedtaket om elektrifisering av Melkøya og regjeringsslitasje.

– Vi trenger andre politikere som kan profilere partiet. Vi har ikke lykkes med den partiledelsen vi har i dag, sier Skjellhaug.

Mer fra Dagsavisen