Innenriks

Støre om cybertrusler: – Regjeringen står under angrep

– Jeg leder nå en regjering som egentlig står under angrep, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Han varsler intensivering i sikkerhetsarbeidet.

– Vi har tolv departementer som har vært utsatt for angrep i sommer. Det illustrerer en sårbarhet som vi må ta konsekvensene av, sa Støre da han mandag talte til ansatte i Brønnøysundregistrene og Digitaliseringsdirektoratet i Brønnøysund.

Statsministeren er i Nord-Norge på valgkampturné og var mandag innom de statlige etatene i Brønnøysund for å høre om utfordringer og muligheter rundt offentlig digitalisering.

Sikkerhet og beredskap var et naturlig tema.

– Vi kan ikke være naive, slo Støre fast.

Han viste blant annet til at Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) i sommer avdekket dataangrep mot tolv departementer.

Støre trakk fram en erfaring fra tiden da han jobbet i Verdens helseorganisasjon (WHO).

– Det jeg lærte der, er at den fabrikken som kan lage vaksiner om dagen, kan lage biologiske våpen om natten i noen land. Det viser kontrasten, sier han.

– De digitale truslene er del av trusselbildet. Det vi snakker om som muligheter, det er faktisk noe vi må forberede oss på at også er en stor trussel.

Regjeringen jobber for tiden med en digitaliseringsstrategi, som skal legges fram neste år. Der blir sikkerhet et viktig punkt.

– Vi kommer til å intensivere arbeidet med det, slo Støre fast.

Mer fra Dagsavisen