Innenriks

Utenlandske investorer har trukket 35 milliarder kroner ut av Oslo Børs

Utenlandske investorer har nettosolgt aksjer i tre kvartaler på rad. På ni måneder er 35 milliarder kroner trukket ut av Oslo Børs.

Det er første gang siden SSB begynte å føre statistikk at utenlandske investorer har nettosolgt aksjer i mer enn to kvartaler på rad, viser tall som NRK og Dagens Næringsliv har hentet ut.

Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen sier til DN at det kan være flere grunner til at utenlandske investorer har nettosolgt norske aksjer de siste ni månedene.

– De siste tre kvartalene stikker seg enda mer ut når man sammenligner hva norske kunder gjorde. Norske aktører nettokjøpte noterte aksjer de siste tre kvartalene på rad. Denne kontrasten er iøynefallende, sier sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management.

Ved utgangen av årets tre første måneder eide likevel utenlandske aktører 41,8 prosent av noterte aksjer målt etter markedsverdi. Og rett før storsalget hadde utenlandske aktører nettokjøpt aksjer før 90 milliarder kroner i andre kvartal i fjor.

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea sier nedsalget kan tyde på at utlendingene har endret oppfatning av å eie aksjer, men er skeptisk til denne forklaringen.

– Det er ikke utenkelig at det er derfor. Men man kan ikke si med sikkerhet at det er slik, siden det var så kraftige kjøp i forkant, sier han til NRK.

Mer fra Dagsavisen