Innenriks

Statkraft: Svært sannsynlig at Statkraft bidrar til tvangsarbeid

Det er stor sannsynlighet for at Statkraft bidrar til tvangsarbeid gjennom satsingen på solkraft, ifølge selskapets egne vurderinger.

Dagens Næringsliv har fått tilgang til den interne vurderingen som er gjort av det statlige kraftselskapet.

– Menneskerettsbrudd, som tvangsarbeid og annen undertrykking, er en kjent og krevende problemstilling i deler av de internasjonale leveringskjedene, blant annet i deler av Kina, og i andre land, skriver Statkrafts direktør for eksternkommunikasjon, Torbjørn Steen, i en epost til avisen.

– Statkraft søker i størst mulig grad å unngå slike risikoområder. Noen ganger er imidlertid det ikke mulig. For eksempel kommer mesteparten av hovedkomponentene i solceller fra Kina, som dominerer den globale leverandørkjeden for solceller, skriver han.

Statkraft kjøpte Storbritannias største solkraftprodusent Solarcentury i november 2020 og ble dermed eier av en rekke store solcelleparker rundt om i verden. Kina er den største produsenten av en viktig råvare for solcellepanelene, polysilisium.

Ifølge konsulentselskapet Bernreuter Research, som følger dette markedet tett, skjer 45 prosent av all produksjonen i verden i Xinjiang-provinsen, der den muslimske uigur-befolkningen bor. Det er kommet en rekke anklager om at Kina internerer uigurer og tvinger dem til å arbeide.

Statkraft vil ikke oppgi til Dagens Næringsliv hvilke selskaper det har i leverandørkjeden.

Mer fra Dagsavisen