Innenriks

Erna Solberg mener Mehl prøvde å føre Stortinget bak lyset

Erna Solberg synes det er dumt at justisministeren installerte Tiktok på tjenestetelefonen. Hun mener Emilie Enger Mehl (Sp) prøvde å føre Stortinget bak lyset.

– Det er dumt at en justisminister, med ansvar for sikkerhetsloven, har installert Tiktok på tjenestetelefonen. Alle kan gjøre feil, men den feilen hun har gjort i tillegg er å forsøke å føre Stortinget bak lyset, sier Høyre-leder Erna Solberg til NRK.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) bekreftet onsdag overfor TV 2 at hun hadde Tiktok på en ugradert tjenestemobil i en periode på en måneds tid mens hun var justisminister.

Dagbladet har i en serie artikler de siste månedene rettet kritisk søkelys mot Mehls bruk av Tiktok. Den kinesiske appen er omstridt fordi den krever tilgang til svært mye informasjon fra brukeren.

Koblingene mellom Tiktok og kinesiske myndigheter gjør appen meget omdiskutert i politiske kretser.

Støre avviser

– Helt siden det ble stilt spørsmål om dette første gang, har jeg forsøkt å svare både Stortinget og mediene så åpent og ærlig som jeg mener er klokt om min Tiktok-bruk. Men jeg er også bevisst på at all informasjon kan misbrukes, sa Mehl til TV 2.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) avviser at Mehl har forsøkt å føre stortinget bak lyset.

– Nå er dette godt kjent og det er det som er viktig. Hun har fulgt de rådene hun har fått fra justisdepartementet og jeg tror hun har gjort det på en forsvarlig måte, sier Støre til NRK.

Erna Solberg reagerer sterkt på Mehl ikke har svart på Stortingets spørsmål om hun har Tiktok installert på tjenestetelefonen. Fremskrittspartiet-leder Sylvi Listhaug mener på sin side at det er grunn til å kalle Mehl inn til Stortinget og avkreve henne svar, ifølge Dagbladet.

Vil kalle inn Mehl

– Jeg mener definitivt det er grunnlag for å spørre om Emilie Enger Mehl har ført Stortinget bak lyset, sier Listhaug, som vil ha en totalgjennomgang av spørsmål og svar Mehl har gitt Stortinget i denne saken.

– Vi må spørre oss om Mehl i det hele tatt har opprettholdt informasjonsplikten til Stortinget i denne saken, sier hun.

Solberg påpeker overfor NRK at Mehl har fått stilt flere spørsmål som står ubesvart.

– Når hun nå har svart at hun har Tiktok installert, og det ikke lenger er noen sikkerhetsgrunn til at hun ikke kan fortelle det, så bør hun gå gjennom alle spørsmålene hun har fått og svare på det, sier Solberg.

Venstre: Respektløst

Grunde Almeland i Venstre sa til Dagbladet onsdag at han reagerer på Mehls oppførsel i saken. Han mener oppførselen er respektløs overfor Stortinget.

– Det er helt uforståelig at hun har brukt så lang tid på å svare på dette, sier han.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen