Innenriks

Barneombudet etterlyser bedre samarbeid mellom helsevesen og barnevern etter Spydeberg-dødsfallene

Helsevesenet, barnevernet og skolen samhandler for dårlig til at man kan hjelpe sårbare barn, sier barneombud Inga Bejer Engh.

Bejer Engh har gjennom flere år uttrykt bekymring for at barnevernet, som i motsetning til helsevesenet ikke har anledning til å si nei, ikke alltid har verktøyene som trengs for å gi den hjelpen som trengs, skriver TV 2.

– Det er fortsatt slik at barnevernet ofte sitter igjen med et stort ansvar alene selv, om de ikke klarer å hjelpe barnet godt nok ut fra den kompetansen og de rammene de har, sier Bejer Engh.

TV 2 snakker med barneombudet etter Spydeberg-dødsfallene, men hun uttaler seg på generelt grunnlag. Tvillingene Mina Alexandra og Mille Andrea Hjalmarsen (16) ble funnet døde i Spydeberg 8. januar. Politiet antar de døde etter en overdose. To menn er siktet i saken.

Hun sier barnevernet, skolen og helsevesenet leverer i hver sin sektor og ikke samhandler på tvers av grensene.

I tillegg etterlyser hun at flytting av barn mellom institusjoner blir siste utvei. Hjalmarsen-tvillingene skal ha blitt flyttet en rekke ganger.

– Vi har i veldig mange år nå snakket om utfordringer med barn som trenger hjelp fra flere tjenester og særlig barn som er under offentlig omsorg, så dette haster veldig, sier Bejer Engh.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: