Innenriks

Ti barn under barnevernets omsorg har dødd siden 2020

Siden mars 2020 har det vært 190 selvmordsforsøk ved norske barnevernsinstitusjoner. Ti barn døde. Kun ett av dødsfallene er gransket.

102 barn har siden mars 2020 forsøkt å ta sitt eget liv til sammen 190 ganger. Ti barn har dødd under barnevernets omsorg, flere av dem i selvmord, skriver Aftenposten.

Det er registrert over 1.650 alvorlige hendelser ved norske barnevernsinstitusjoner i perioden, noe som i snitt utgjør to alvorlige hendelser hver dag.

– 190 forsøk på å ta sitt eget liv i denne perioden er bekymringsfullt. Men hovedregelen er at forsøkene blir avverget, sier divisjonsdirektør Kjetil Ostling i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

Kun ett av dødsfallene er gransket av Bufdir. Det dreier seg om en 13 år gammel jente som ble funnet død etter å ha rømt fra en barnevernsinstitusjon i Bergen i mai 2022.

Saken fortsetter under videoen

Varslene som ikke handler om selvmord eller andre dødsfall, dreier seg blant annet om barn som rømmer, truer ansatte eller andre beboere, eller utsettes for seksuelle overgrep mens de bor på institusjon. Det er også registrert flere bortføringer og en rekke branner.

Antall alvorlige hendelser er høyt, innrømmer Bufdir. Men årsaken er barna som bor der, ikke at det er noe feil ved institusjonene, mener direktoratet.

– Å drive barnevernsinstitusjoner er en av de mest komplekse og krevende velferdsoppgavene vi har. Barn og unge som bor på institusjoner, har ofte veldig sammensatte behov og vonde livserfaringer. Antallet alvorlige hendelser illustrerer nettopp det, sier Ostling.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen