Innenriks

Pilotene villige til å la SAS gå konkurs

En streik blant SAS-pilotene kan bli ødeleggende for flyselskapet. En leder for de norske pilotene er villig til å gå så langt at selskapet kan gå konkurs.

Roger Klokset i Norske SAS-flygeres forening sier de kjemper en prinsipiell kamp for grunnleggende rettigheter for arbeidstakere i Norden, skriver VG. Han mener selskapet bryter med den skandinaviske modellen og er en trussel mot flygernes jobbsikkerhet.

– Det er det som gjør at vi er villig til å betale dyrt, sier han.

På spørsmål om han er villig til å la selskapet gå konkurs, svarer Klokset:

– Ja, utvilsomt. Hvis selskapet ikke klarer å forholde seg til den skandinaviske modellen, mener vi at det er en aktør som ikke har livets rett.

– Smerter oss veldig

Samtidig sier pilotlederne at det siste han og hans medlemmer ønsker er en streik, med konsekvensene det vil få for reiseklare passasjerer.

– Som SAS-piloter legger vi yrkesstoltheten vår i å få folk trygt og godt fram dit de skal. Dette er det helt motsatte, og det smerter oss veldig. Det ville vi aldri gjort hvis vi hadde hatt et annet valg, sier Klokset og legger til pilotene føler seg presset opp i et hjørne og står med ryggen mot veggen.

Flyselskapet er forelagt Kloksets uttalelser. Pressesjef Tonje Sund sier skandinaviskbaserte ansatte i SAS alltid har hatt og fortsatt skal ha skandinaviske betingelser. Samtidig viser hun til den pågående meklingen og sier selskapet ikke ønsker å forhandle via mediene.

Saken fortsetter under videoen

Lite egenkapital

Analytikere sier til Dagens Næringsliv at egenkapitalen i SAS kan være tapt innen kort tid dersom underskuddet i selskapet fortsetter.

– Vips, så kan egenkapitalen være negativ, skriver analysesjef Lars-Daniel Westby i Sparebank 1 Markets i en epost. I så fall må selskapet hente inn mer penger for å unngå konkurs.

Analysesjef Jacob Pedersen i danske Sydbank har anslått at SAS vil tape rundt 90–100 millioner svenske kroner om dagen ved en streik.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen