Innenriks

Sp vil ha debatt om klimamålet for 2030

Senterpartiet åpner for å skyve på Norges klimaforpliktelser i lys av energikrisen som rammer Europa og spørsmålet om elektrifisering av norsk sokkel.

Parlamentarisk leder Marit Arnstad tok opp debatten om elektrifisering av sokkelen da hun talte til partiets landsstyremøte mandag. Hun understreket at flesteparten av installasjonene må elektrifiseres med havvind.

– Elefanten i rommet blir i så fall at klimamål i 2030 kan bli noe utsatt, men det må vi ta en ærlig diskusjon om, sa hun.

Hun mener debatten om elektrifisering har blitt svart-hvitt, og at det er behov for nyansering.

– Det er helt urealistisk å elektrifisere alle installasjoner på sokkelen med kraft fra fastlandet, sa Arnstad, som viste til hvordan spørsmålet er håndtert i Hurdalsplattformen:

_ Den slår fast at elektrifiseringen av sokkelen i størst mulig grad skal skje med havvind eller annen fornybar kraft produsert på sokkelen. Det betyr en nyansert inngang til elektrifisering. Noen felt kan bli elektrifisert med kraft fra fastlandet, blant annet de som ligger i de områdene av landet som har vedvarende lav pris, men flesteparten må elektrifiseres med havvind, sa hun.

Senterpartiets syn er at Norge skal produsere det vi kan av olje og gass for å hindre ustabilitet i de internasjonale energimarkedene, framholdt Arnstad.

– Vi skal også lete etter og utvikle nye olje og gassfelt. Dette er absolutt tiden for å utvikle, ikke avvikle oljenæringen slik det står i Hurdalsplattformen. Derfor er den såkalte TFO-runden som ble utlyst nå i januar i år viktig. Den kan gi grunnlag for nye funn nær eksisterende produksjon, som raskt kan komme i produksjon, sa hun.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen