Innenriks

Politiet: Minst 9.000 flyktninger fra Ukraina er ankommet Norge

Det er per nå kommet minst 9.000 ukrainske flyktninger til Norge. 4.500 av disse er ennå ikke registrert, opplyser Politiets utlendingsenhet.

– Dette er ikke presise tall. Vi kan ikke si sikkert hvor mange som befinner seg i Norge. Det kan være flere som ikke har meldt seg, sier sjef for Politiets utlendingsenhet, Arne Jørgen Olafsen, til NTB.

Alle flyktninger som kommer til Østlandet, må registrere seg på Ankomstsenter Råde i Østfold. Rundt 4.500 ukrainere står på politiets venteliste for å bli registrert. Blant disse er 2.500 på Østlandet. 1.500 bor på hotell, mens 1.000 bor i private hjem. De øvrige bor andre steder i Norge.

Flere er sesongarbeidere

Så langt er allerede 4.500 ukrainere registrert.

– Foreløpig får vi tatt unna de som kommer, men hvis det kommer flere, må vi øke kapasiteten betraktelig. Og det er det vi planlegger nå, sier Olafsen.

En del av dem som har kommet, er sesongarbeidere som skal jobbe på norske gårder, ifølge Olafsen. Dette er personer som uansett ville kommet til Norge.

– Så det er ikke sikkert at dette er så dramatiske tall som det kan høres ut som.

I Ukraina er det også folk som nå har returnert til hjemmene sine:

Økning i øvrige asylsøkere

I tillegg er det en økning blant øvrige asylsøkere. bare i forrige uke kom det 130 asylsøkere, mot 30–40 normalt per uke.

Olafsen sier at det er en viktig årsak til at det går sakte med registreringen.

– Det krever mye mer arbeid. Det er helt andre regler knyttet til hvordan de sakene behandles.

Dette dreier seg om personer fra blant annet Syria og Afghanistan. I tillegg har det kommet flere fra Russland enn det har gjort før.

Mer fra Dagsavisen