Innenriks

Juni ble den femte varmeste junimåneden på 121 år

Juni blir stående som den femte varmeste junimåneden siden år 1900. På landsbasis falt det 10 prosent mindre nedbør enn normalt.

Spesielt i Vestfold og Telemark var det tørt. En rekke målestasjoner fikk fra 50 til 70 prosent mindre regn enn normalt. Relativt våtest var det i Innlandet og på kysten av Agder, der flere stasjoner fikk fra 50 til 85 prosent mer nedbør enn normalt, ifølge Meteorologisk institutt.

Varmest i Øst-Finnmark

Ser man på hvor i landet det var relativt varmest, troner Øst-Finnmark på toppen. Enkelte stasjoner i området hadde et avvik på snaue 4 grader over normalen.

Høyeste temperatur i løpet av juni ble målt til 29,4 grader i Valle i Agder. Laveste minimumstemperatur ble målt 13. juni på Juvvasshøe i Lom kommune i Innlandet, samt på Gamanjunni i Kåfjord kommune i Troms og Finnmark den 16. juni. Begge steder var det minus 4 grader.

Flest hetebølger i Viken

Torsdag opplyste Meteorologene også at antallet hetebølger i Norge har økt de siste 30 årene.

Viken er det fylket som oftest opplever hetebølger. Kommunene Øvre Eiker, Flå og Nesbyen er mest utsatt.

Saken fortsetter under videoen

– Her kommer det i snitt sju hetebølger hvert år. Hetebølger er et typisk innlandsfenomen, sier klimaforsker Helga Therese Tilley Tajet ved Meteorologisk institutt til Met.no.

Meteorologisk institutt legger også til at temperaturen i Norge har økt med 1 grad i gjennomsnitt siden 1900, og det antas at den vil øke med ytterligere 4,5 grader mot slutten av århundret.

Mer fra Dagsavisen